Ett omskrivet tal

  • Måndag 17 Aug 2015 2015-08-17
E-post 0

Stefan Löfvens sommartal under gårdagen är en bitvis rätt spännande händelse att titta lite närmare på. Dels innehållsmässigt, dels själva inramningen.

Stefan Löfven har nu, om än sent, fångat upp oron i samhällskroppen som växt under sommaren ute i landet. Han uppehöll sig vid Mellanöstern och nämnde det oacceptabla i att svenska medborgare ansluter sig till, som han sade, ISIL samt slog ett slag för den kraftigt försenade resandelagstiftningen. Detta är första gången han närmar sig detta ämne i mer offentliga sammanhang. Talet var på det stora hela mycket allvarligare samt bar mindre av identitetspolitiska förtecken än väntat. Det var till exempel första gången han gick in på samtalsklimatet och kritiserade såväl höger som vänsters invektiv mot varandra.

Talet var ett bra tal, bra mycket bättre än det han höll för SSU:s kongress och avsevärt mycket bättre än det i Almedalen. Han var även tydligare i sitt ledarskap, vad han själv hade prioriterat i regeringen.

Men. Det är i detaljerna djävulen sitter. Talet måste nämligen ha skrivits om under tidspress de senaste dygnen. Delar i talet hängde bara löst samman med ingressen. Samtidigt använder han sig av ordet ”Vänner” istället för som alltid tidigare ”Kamrater”. Det senare är det mer klassiska sättet inom Socialdemokratin att tilltala publiken vid tal som riktar sig mot partiet. Vad det berodde på, att han bytte ut detta samt valde ett insteg som präglades av den oro som finns i samhällskroppen, kan jag bara själv spekulera i. Vissa saker sker sällan av en slump.

Det är ingen hemlighet att Stefan Löfven i högre utsträckning än hans företrädare är i händerna på sin stab. Inom Socialdemokratin har numera ett arbetssätt växt fram att allt skall förankras och förhandlas. Det finns exempel under valrörelsen 2010 att en enkel pressrelease på kanske tio rader med ett citat från Mona Sahlin vid den tiden tog upp till sex timmar att förhandla fram. Talen tar ännu längre tid då alla särintressen skall säga sitt. Ett sommartal eller annat tal, Mona Sahlins avskedstal vid Förtroenderådet 2010 undantaget och samtliga Håkan Juholts, tar dagar och veckor att mejsla fram. Att så inte skett denna gång stärks av främst två faktorer:

I Allehanda, i en intervju inte ens en vecka sedan, nämnde han klimatet som en av höstens största frågor.

 Skärmavbild 2015-08-17 kl. 06.36.38

Av detta såg vi ingenting i talet alls. Att Karin Wanngård – Stockholms Finansborgarråd, som introducerade Löfven på scenen i Vasaparken, inte var informerad om att talet skrivits om gjorde det uppenbart att något hänt de senaste dygnen. Hon introducerade Löfven med att förutsätta att han skulle prata om miljön, ”en fråga som engagerar många Stockholmare” , men måste blivit förvånad. Hon tillhör en i kretsen, i kraft av sitt ämbete, som normalt blir orienterade veckan innan så att hennes presentation av ordföranden hänger ihop. Hon sade att talet skulle kretsa kring miljön, av det blev det intet. Någon hade glömt informera henne.

Det andra var att Löfven lämnat identitetspolitiken, om än tillfälligt. Borta var ”Arnstadismens” stigmatiserande förhållningssätt och även nu, för första gången, medgav Löfven de egentliga skälen till vår flyktingpolitik. De humanitära skälen. Borta var allt av tidigare kalkonberäkningar av lönsamheten som han använt sig av tidigare. Det var mycket i talet som säkert många i den inre kretsen förväntat sig men som inte fanns med, mycket annat i talet som väljarna ville höra.

Hösten får dock avgöra om den nya, mycket tydligare ledaren Stefan Löfven kom i tid och sade tillräckligt mycket. Det är resultaten som räknas som bekant – inte de vackra orden även om de denna gång smekte mig någorlunda medhårs.

Helt uppenbart var det tal som hölls inte det som Löfven tänkt hålla för en vecka sedan. Händelseutvecklingen, med morden på IKEA som kulmen, bidrog sannolikt till att verkligheten till slut kom ikapp honom och hans stab.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se