Europas konstigaste regering

  • Lördag 15 aug 2015 2015-08-15
E-post 0

Regeringens tystnad kring morden på Ikea i Västerås har varit föremål för omfattade diskussioner på nätet. Under fredagen fick varuhuset besök av Mikael Damberg, som framförde regeringens stöd i ett möte som inte aviserats på förhand utan läckte ut senare under dagen. Enligt uppgifter till Aftonbladet vände sig Mikael Damberg direkt till personalen och framförde regeringens stöd. Han ska också ha framhållit att den dramatiska händelsen på många sätt “drabbat hela Sverige”. Besöket ska ha skett utan närvaro av media.

Att det drabbat hela Sverige är sannolikt en underdrift i sammanhanget samtidigt, om det nu är Dambergs budskap, så har regeringen, om nu Damberg agerat på Stefan Löfvens uppdrag, inte gjort situationen enklare. Det finns, vilket är lätt att inse, en viss dramatik i händelsen.

  • IKEA är en nationalklenod lika stor som Astrid Lindgren. I Ikeas logotyp används i praktiken samma färgkoder som i den svenska flaggan. Nyheten om morden på Ikea fick en snabb global spridning. Det finns hart när inte ett enda svenskt hushåll utan en produkt från IKEA.
  • Den svenska flyktingmottagningen har under de senaste tio åren ökat dramatiskt och många kommuner upplever idag en stark systempress. Det är ingen slump att kommuner som samtidigt ser skolor läggas ned och antalet flyktingboenden ökar även ser ökad främlingsfientlighet. Även om skolorna lagts ned i alla fall så fungerar inte merparten av väljarna på det sättet. De sätter ihop händelserna till en berättelse de förstår.
  • ISIS. Rapporter om ISIS våldsdåd ser vi varje vecka i svensk media och vi har även fått rapporter om hur brittisk, nederländsk, dansk och fransk polis lyckats hejda och gripa terrorister innan de lyckats genomföra terrordåd på europeisk mark.

Dessa tre komponenter skapar ett narrativ, en berättelse med mörka och främlingsfientliga förtecken, som hänger ihop för medborgarna men som i praktiken inte har något med verkligheten att göra. I det här fallet. Om inte denna medborgargenererade berättelse, med mer eller mindre substans i sig, korrigeras med fakta snabbt nog riskerar den att börja leva sitt eget liv. Igår kväll demonstrerade ett tiotal personer utanför det asylboende där den numera häktade mannen för Ikea-morden bodde. På grund av gårdagens händelser har polisbevakning runt boendet idag skärpts. De som bor på boendet är oroliga för  attacker eller hot skall framföras, de vill inte röra sig ute i Arboga efter dådet i måndags.

Därför är professionell kriskommunikation central. Vi har nu hamnat i en situation där vi har en regering som är händelsernas fånge. Två dygns total tystnad följs av ett hemligt möte med några få av alla de som berörs. I krishanteringarnas grunder, som lärs ut av bland annat legendaren, den kanadensiks-pakistanske före detta FN tjänstemannen Raj Rana som hanterat ett dussintal politiska kriser, definieras en professionell krishantering av

  • Identifiering av intressenter
  • Snabbhet
  • Öppenhet
  • Ärlighet
  • Tydlighet
  • Ödmjukhet

Regeringen kan inte rimligen sägas ha uppfyllt något av dessa kriterier trots Mikael Dambergs presskontakt Ann Wolgers är av en annorlunda uppfattning då hon ger sig själv och regeringen beröm. Wolgers är en offentlig person i kraft av att vara presskontakt till Mikael Damberg varför hon får finna sig i att bli citerad rakt av.

 Skärmavbild 2015-08-14 kl. 23.52.49

Just identifieringen av intressenter, eller på kris-lingo ”stakeholders”, är central parat med tidsparametern för att lyckas. Damberg själv har definierat intressenterna själv som “hela Sverige” vilket borde påverkat hans agerande. Om vi ser till detta fall, hur snabbt ett negativt narrativ skapade, kan vi gå in på Flashback. Redan efter två timmar kom de första spekulationerna om ett ISIS-dåd och en timme före det kom information om vilken flyktingföräggning gärningsmannen kom från. Efter ett dygn levde ett antal berättelser sitt eget liv, ett liv som spreds utanför Flashback. Med resultat som de i Arboga idag där övriga på asylboendet fruktar för sina liv. Därför är snabbhet viktig och att hålla rätt på att alla intressenter får snabb, och korrekt, information. Även om ingenting finns att säga måste det sägas. Speed is king. Annars blir du händelsernas fånge.

Att alla intressenter skall ha samma information och samma uppmärksamhet vid samma tillfälle är en annan självklarhet. Där kan vi konstatera att redan i denna fas blir regeringens agerande motsägelsefullt. Hela Sverige fick inte ta del av vad Mikael Damberg hade att förtälja. Hennes självskattning och självberöm är inte heller i enlighet med ”best practice”. Dels är det inte hon som skall avgöra detta, det är intressenterna, dels så är dessa tillfällen sällsynt illa valda för självberöm.

Krishanteringen i övrigt väcker en del frågor om avsändare av budskapet. Naturligast hade varit statsministern själv, hans vice eller någon av ministrarna Morgan Johansson som ansvarar för migration och juridik, eller Anders Ygeman som ansvar för polisen.

Att Stefan Löfven dessutom är i tjänst vet vi då han under fredagen deltog i invigningen av Segerstedtinstitutet vid Göteborgs Universitet.

Han gjorde, enligt rapporter från de som var där, en bra och balanserad prestation över förväntan men nämnde ingenting om händelserna i Västerås. Trots närvaro av journalister. Istället valde han tydligen att i hemlighet skicka en minister som normalt inte ansvarar för frågorna till Västerås för ett numera inte längre hemligt möte. Det finns i och för sig en alternativ förklaring men den är osannolik. Att Mikael Damberg skulle gått bakom ryggen på Löfven, Johansson och Ygeman för att stärka sina egna kort. Så lågt kan ingen politiker vid sina sinnens fulla bruk sjunka och det skulle vara förvånande om Damberg använde sig av ett trauma för sin egen vinnings skull i det positioneringsspel som pågår inför höstens turbulens.

Det blir bara konstigare och konstigare nu eftersom jag vet att Ann Wolgers, Dambergs presskontakt, är en av de få i Regeringskansliet som har samma utbildning som jag och sannolikt även hon haft Raj Rana som lärare. Och med detta sagt så får jag inte längre ihop hur Stefan Löfven tänker längre, inte heller hur ansvarsfördelningen i regeringen fungerar. Ministrar hoppar stokastiskt in i varandras områden till synes utan sammanhang.

Det måste finnas en förklaring. Om inte så är det enda som kan vara en rimlig förklaring att vi har Europas konstigaste regering. 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se