Förbjud badbyxor!

  • Tisdag 11 Aug 2015 2015-08-11
E-post 0

Ikea i Västerås stoppar nu all försäljning av knivar efter det ofattbara dåd som för tillfället dominerar nyhetsrapporteringen. Sverige kokar nu och det kommer inte krävas mycket för att en gnista skall tändas. Polisen har aviserat ökad bevakning av asylboenden.

Det är ett beslut som jag har tagit och det är tillfälligt, säger varuhuschefen Mattias Johansson om den stoppade försäljningen.

Polisens ökade bevakning är sannolikt en adekvat åtgärd men vi skall ha klart för oss att många asylboenden saknar personal i tjänst nattetid. I en del fall dumpas nyanlända på boende utan att ha tillgång till Migrationsverkets personal. Det är privata entreprenörer som driver dessa och det finns inga krav från Migrationsverket på att den personalen skall kunna identifiera psykisk ohälsa eller andra sjukdomstillstånd. Det är så illa att det finns fog för att misstänka att det förhåller sig tvärtom. Skulle ett boende bli känt för att husera våldsamma asylsökande eller om det kan finnas misstänkt samhällsfarlig smitta resulterar detta i färre placeringar. Färre placeringar innebär minskade intäkter.

Men åter reaktionerna. Statsministern är frånvarande och i hans korta inspel får vi reda på att hösten kommer hamna om miljöpolitisk och feminism. Ikea lyfter bort knivarna från hyllorna och polisen skall utöka bevakningen. Ingenstans talas om att öka personaltätheten eller kompetensen på asylboendena. Vi kan fundera på om det har funnits adekvat utbildad personal vid boendet eller inte som hade kunnat identifiera riskbeteende hos de inskrivna. Vilka förutsättningar som finns för denna personal. Dödsfallet på Ikea i Västerås är ett extremt dåd men det innebär inte att allt är fridens liljor på flyktingförläggningarna. Jag får på veckobasis rapporter från flera olika förläggningar i landet där bråk och incidenter hör till normalbilden. Men det är inte alla som dör i Sverige som dör av knivöverfall. Det finns andra exempel.

  • Varje år dör cirka 70 personer i alkoholrelaterade trafikolyckor. Inga krav har rests på att plocka bort alkohol från systembolagets hyllor eller dra in bilarna från bilförsäljarna.
  • Rekordmånga drunknade i sommaren 2014 års badvärme. Totalt omkom 60 personer i hela landet – varav fem män i Stockholms län. Likt förbannat säljs det badbyxor fortfarande.

Är det rätt beslut att dra in knivförsäljningen? Är det inte ett klokare beslut att låta samhället ta ansvar för dagens migrationspolitik och öka tätheten på kompetent personal på flyktingförläggningarna så att de kan fånga upp psykisk ohälsa i tid? Till exempel ha personal i tjänst 24 timmar per dygn? För det kan väl inte vara så att vi har ont om resurser för detta politikområde? 

Om inte så kanske knivhandelsstoppet är den effektivaste sättet vi kan komma på för att känna oss trygga bör vi tillämpa det på allt annat. Som att förbjuda handel med badbyxor. Det finns dock risk att ett knivhandelsstopp bara är ett slag i luften, ingenstans hör vi någon prata om vad det är som leder människor till detta. Och det kanske är detta som vore den bästa diskussionen, att finna vägar så det som skett inte kan ske.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se