När lamellerna släpper

  • Torsdag 6 Aug 2015 2015-08-06
E-post 0

Tiggarna låg och sov i sin bil när de blev beskjutna. Ingen av dem ska ha skadats. Ytterligare en personbil besköts i Boden under natten. Inga personer fanns dock i bilen vid tillfället. Polisen jagar en eller flera misstänkta gärningsmän rapporterar DN med flera andra källor.

Lamellerna i samhällsbygget, som vi trodde var så robust, börjar släppa nu. För vissa släpper de tidigare och dessa går nu över gränser ingen trodde skulle kunna passeras.

Det senaste året har inneburit resor i Sverige. Från Vilhelmina och Umeå i norr till Svalöv och Lund i söder. Från Gotlands östra udde i öster till gränsen mot Norge genom Värmland och Jämtland. Samma bild överallt, med nyanser, men till syvende og sidst i grunden samma motiv.

Välfärden rustar ner och svaga grupper ställs mot varandra. De kommunala budgeterna äts upp inifrån av de ökade kraven på försörjningsstöd och adekvat skola för de nyanländas behov emedan staten tittar bort när ansvaret efter två år hamnar på mottagande kommun. I allt fler kommuner och stadsdelar tar den politiska ledningen från skolbudgeten och överför till socialbudgeten. I Västra Bergslagen lägger distriktsläkarmottagningar ner och läkarresurser centraliseras. I allt fler kommuner märks effekterna av lagen om ”Vård som ej kan anstå av”. Väntan på tandläkartider i allt fler kommuner ligger på mer än 18 månader, i vissa fall upp till två år då asylsökandes dåliga tandhälsa tränger undan svenskföddas. På Karolinska Sjukhuset, inklusive Astrid Lindgren, är statistiken bedövande. Antalet personer med ”reservnummer”, det vill säga asylsökande och papperslösa, som tränger undan planerade operationer och schemalagda behandlingar är iögonfallande.

Lägg där till att de svenska hushållen har ökat sin skuldbörda väsentligt sedan budgetsaneringen 1994. Saneringen av statens finanser, då den svenska ekonomin visade upp ett grekiskt hälsotillstånd, innebar att skulderna över tid flyttades från stat till region, kommun och hushåll. Vimmerby kommun får inte längre ta nya krediter genom det med övriga kommuner samägda Kommuninvest utan dess VD godkännande. Vimmerby är ändå en kommun med en stark ansvarstagande ledning, värre är det för kommuner som Surahammar, Norberg och Ljusnarsberg som alla har en svagare arbetsmarknad och större demografiska utmaningar. Men det är inte bara glesbygd som har utmaningar. Stockholms stad och län har, om vi lägger ihop kommunens och länets skulder, en sammanlagd oredovisad pensionsskuld gott och väl över 20 miljarder kronor. Lägg för Stockholmarna till Nya Karolinska Sjukhuset som sprängt alla budgetramar. Stockholmarna hade kunnat bygga fyra stycken ”Burj Dubai”, ett i varje väderstreck, för samma summa. Och då har vi inte börjat närma oss den övriga skuldsättningen. Göteborg, Sveriges största exporthamn och industriregion, har bland Sveriges kommuner den fjärde sämsta betalningsförmågan när total skuldsättning och pensionsskulder läggs ihop.

Kort sagt. Det finns inga utrymmen kvar. Och det känner medborgarna av. Inte medvetet, i form av siffror. Utan omedvetet. I det undermedvetna vet nog de flesta att den här situationen inte håller länge till.

Det som blir symbolen för detta blir tiggarna och de nyanlända. Jag är trött på att åka förbi kalhygge efter kalhygge i norra Sverige. Alla i behov av personal för att bära undan kvarlämnade grenar och ris samt återplantering för att någon timme senare rulla in i Dorotea, Vilhelmina, Östersund eller andra städer för att se tiggare och sysslolösa nyanlända driva runt på gatorna. Tiggarna med sin pappmugg, de nyanlända helt uppenbart undersysselsatta i rena kläder och de tycks alla kunna prata obegränsat i sina smartphones med landsmän. Högt. Ljudligt. Länge. Så att inte en person i deras närhet kan missa ett ord. Och då har vi inte kommit in i högsäsongen för ”bilbarbecue” i storstädernas miljonprogram. Tidigare år har visat att ju närmare skolstarten vi kommer och ju bättre väder vi får desto fler bilar grillas. Polisens vittnesmål om deras arbetsmiljö i dessa områden förskräcker.

De som säger att Sverigedemokraterna är grunden till det som sker nu gör historien för enkel för sig. Sverigedemokraterna är, likt skotten i Boden om de nu är ett medvetet attentat mot tiggare, samt andra dåd som mordbränder mot kåkstäder och vandalisering av kyrkorum och moskéer eller andra församlingslokaler bara symptom på något annat. Att lasta Sverigedemokraterna för allt elände som sker nu är att göra dem för mäktiga. De är bara ett kvitto på något. Det finns annat som ligger under ytan.

Det är lamellerna i samhällsbygget som börjar släppa nu.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se