Rörelser i undervegetationen

  • Tisdag 18 Aug 2015 2015-08-18
E-post 0

En titt i undervegetationen efter den förra veckans mord på IKEA i Västerås ger en lika mörk som förväntad bild. En genomgång av Avpixlat, Flashback och Nordfront bekräftar bilden av att på olika sätt försöka slå mynt av denna oerhört tragiska händelse. Det som förvånar mest är dock att Nordfront, som tidigare var en brutalare variant på Avpixlat (eller om Avpixlat var en nödtorftigt polerad version av Nordfront) har ändrat tonläge.

Tonen är mer lågmäld än tidigare och det blir uppenbart att SMR, Svenska Motståndsrörelsen, nu organiserar sig även i en politisk gren efter brytningen med Svenskarnas Parti. Detta är inget att förvånas över då de dels fått in de 1 500 namnunderskrifter som krävs för att bilda ett politiskt part, dels att Klas Lund, SMR obestridde ledare, vid minst ett tillfälle sagt:

”Sverigedemokraterna utgör bara en ofrivillig plog för ett radikalare alternativ”.

Självförtroendet hos SMR är, efter förra veckans dåd, inget att ta miste på. Det finns en ton att bara förstärka det som redan rapporterats i tabloider och annan media. Polisens resurser allokeras till skydd för asylboenden istället för ”medborgarna”. Det är så lite som behövs för att knuffa stämningarna i undervegetationen i önskvärd riktning och SMR knuffar inte mer än de behöver nu vilket är en klar förändring från tidigare år då överdrivna invektiv präglade språket. Nu en annan ton och det som är mest skrämmande är att den tonen slår an. De korsbränningar och annat som vi sett och kommer se kommer inte inledningsvis ha SMR eller annan avsändare stämplat på sig. De aktionerna är idag just medborgarreaktioner som reagerat på ett folkgenerat narrativ. En berättelse, som i sin förenklade form, hänger ihop och där ”svensken” är förlorare och det ”främmande” vinnare.

Narrativet som skapades i undervegetationen i regeringens frånvaro lever nu vidare. Skyddet av asylboenden ställs mot medborgarnas behov av vardagstrygghet, som vetskapen att de kan göra en polisanmäla för ett inbrott eller annat och att det utreds enligt konstens alla regler. Där Nordfront med flera bara behöver återpublicera andra nyheter och koppla ihop dem med varandra. De skapar en mörk berättelse som många utanför storstäderna känner igen sig i. Inte bara utanför storstäderna, även i Stockholm, Malmö och Göteborg blir polisbristen påtaglig numera. Det är inte bara i Jämtland som anmälaren av ett pågående inbrott får beskedet att ”försöka lösa det själv” då närmaste polisbil är 90 minuter bort, även storstäderna får känna av detta. Stockholms stad har, en normal dag cirka 12 bilar i yttre tjänst, Malmö sex bilar. Det är ingen hemlighet att resurser tas fån den preventiva verksamhet för att täcka utryckningsverksamheten. Som preventiv verksamhet räknas bland annat avhysning av de allt fler tillfälliga boenden som är både ett ordnings- och sanitärt problem i områden som tidigare skonats från detta.

Det finns goda skäl att försöka hålla fler utvecklingar under uppsikt nu. Regeringen misslyckades med att förhindra eller justera den historia som skapades i undervegetationen genom sin mediala och fysiska frånvaro efter morden på IKEA. Detta passiva anslag kommer stå oss dyrt och det vakuum som skapades har nu börjat fyllas med ”storytellers” med andra agendor. Och att det kommer fortsatt vara passivt kan vi sannolikt räkna med. Det finns ingen kultur eller kompetens bland regeringens politiska tjänstemän att hålla rörelser som SMR:s politiska kommunikation under uppsikt. Det anses direkt olämpligt att läsa texter som publiceras på Nordfront, Realisten, Avpixlat samt följa trådar på Flashback. Jag har själv pratat med en av de mer erfarna presssekreterarna, numer i annan verksamhet utanför politiken, och hon hade under sina tio år kanske varit inne en gång på vardera sidorna och “blivit så förskräckt” att hon aldrig gick in där igen. Det säger en del om vilken beredskap regeringen har för just dessa medborgargenererade politiska problembeskrivningar. Det förklarar ännu mer av bilden av luftlandsatta företrädare som möter medborgarna med ett “Goddag Yxskaft”. Och spär därmed på narrativet, att dagens politiska nivå inte förstår eller vill möta oron i samhällskroppen.

Vid regeringens nu helt nödvändiga omorganisation kan vi bara hoppas på att Stefan Löfven lyckas rotera ut den amatörism som hitintills präglat regeringens ledarskap. En amatörism som de delaktiga inte ens själva tycks inse då de gärna berömmer sitt eget arbete så fort tillfälle ges. För medans dagens ministrar slåss om att ha den gynnsammaste positionen vid köttgrytorna så växer annat i samhället. Ett narrativ med mörka förtecken.

Det rör på sig i undervegetationen nu. Obehagliga rörelser.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se