Svaret på frågan

  • Tisdag 25 Aug 2015 2015-08-25
E-post 0

Den senaste tiden har migrations- och integrationsfrågan stått i fokus för den politiska debatten. Nu utmanar Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra sin huvudmotståndare statsminister Stefan Löfven på en duell om jobb och integration. Samtidigt vet vi att Richard Jomshof, SD:s partisekreterare debatterade flyktingpolitik i SVT:s Agenda på söndagskvällen men att migrationsminister Morgan Johansson (S) bjöds in – men nobbade tv-debatten. Regeringen vill inte förklara beslutet.

Jag vill inte kommentera, säger Erik Boman, pressansvarig för ministern.

Det finns, bedömninsgvis, två förklaringar till regeringens och socialdemokraternas tafatta hållning nu. Carin Jämtin låter förstå att frågan måste ”processas” vilket är ett sätt att formulera sig när partiet är vilset, splittrat samt inte har en blekaste aning om hur höstens utmaningar skall mötas. Kommuner som Malmö, Hedemora, Mölndal, Ljusnarsberg, Norberg, Katrineholm och många fler har under flera år varnat, bönat och bett om åtgärder för att lätta på trycket samt pekat på undanträngningseffekterna på arbets- och bostadsmarknaderna och hur budgetarna för försörjningsstöd löpt amok efter att statens bidrag efter kommunplacering upphört. De har mötts med kalla handen från såväl regering som kommunalrådens partiledning. Vad dessa kommuner har som gemensamt är att de är alla socialdemokratiskt styrda. Partiledningen har vänt sina partikamrater på kommunal nivå ryggen och dessutom haft den tveksamma smaken att belägga dessa med munkavle inför kongressen som genomfördes sista helgen i maj. Gud nåde det kommunalråd som då hade vågat ta upp frågorna. Piskan ven över dem från bland annat partistyrelsens kansli.

Kompetensen finns helt enkelt inte inom socialdemokraternas  ledande skikt längre. Alla som har räknat på detta och som sällat sig till visselblåsarna har sedan 2007/2008 tystats eller helt enkelt frysts ut. Inte fått några uppdrag helt enkelt och därmed lämnat politiken.

Samma problematik dras LO med. LO har även de fryst ut eller tystat de som pekat på de stora utmaningarna och kostnaderna med att få ut nyanlända i arbete och sällar sig till förnekarna. Det är inte den minoritet av högutbildad arbetskraft som är den stora utmaningen, det är den stora gruppen lågutbildade i arbetsför ålder. Inom den somaliska diasporan av nyanlända i arbetsför ålder har 58 procent inte ens fullgjort grundskola efter svensk norm. Inom den högutbildade syriska gruppen är motsvarande siffra 37 procent. Mediantiden som en syrier i arbetsför ålder tar med sig i form av utbildning ligger på 7,3 år. Den svenska grundskolan har tio år av obligatorisk utbildning. Vidare är inte ens all postgymnasial utbildning arbetsmarknadsadekvat.

Regeringen pratar sig varmt om alla syriska apotekare, läkare, tandläkare och sjuksköterskor som nu fyller vakanserna i den svenska vården. Vad de inte nämner är att det är bara 2 000 nyanlända i arbetsför ålder som har den utbildningen och som ligger i kompetensprövning. Övriga akademiker som agronomer, bibliotekarier eller ingenjörer har inte en adekvat profil på sin utbildning. En agronom utbildas i regel med fokus på det klimat han eller hon skall vara verksam. Det syriska eller somaliska odlingsklimatet skiljer sig tämligen radikalt från vårat. Samma sak med ingenjören. Sverige är ett av världens högst automatiserade och avancerade industriklimat. Standarden på den syriska industrin ligger mellan 15 och 20 år efter oss i utveckling. Och vad ska en somalisk bibliotekarie göra? Utbildningsnivåerna för majoriteten av de nyanlända är för låga eller inadekvata. Det finns inget rasistiskt i att konstatera detta. Skall dessa ut inom rimlig tid, två år, krävs en helt annan arbetsmarknad än dagens.

Regeringen har ingen idé, det är det grundläggande skälet. Socialdemokraterna har under snart ett decennium rensat eller fryst ut den kompetens som skulle kunna dels baka fram en relevant och genomförbar politik, dels kunna möta såväl Sverigedemokrater som Kristdemokrater i en debatt. Och vinna. Vinna tillbaka väljare och vinna tillbaka framför allt LO-medlemmar.

Socialdemokraternas partiledning och därmed regeringen har ingen klar idé då den inte klarar av att ta in problemet intellektuellt, än mindre komma överens internt och ännu mindre (om möjligt) har personer med trovärdighet som kan utveckla en sådan.

Den andra förklaringen till varför vi är så tysta nu? Det är tre veckor kvar till att regeringsförklaringen läses upp och med den en ny regering. Det som rimligtvis borde ligga i Morgan Johanssons duckande, för feg är han inte, är att han redan nu vet att han från och med den 15:e september kommer inte längre ansvara för migrationsfrågorna.

Det är svaren på frågan varför vi duckar. Så enkelt är det. Det kan inte finnas några andra rimliga förklaringar.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se