Täby, det nya Södertälje

  • Torsdag 27 Aug 2015 2015-08-27
E-post 0

Centerpartiets partistyrelse vill nu att kommunerna ska ta över i princip allt ansvar för boendet av de asylsökande från staten, och dessutom föreslår man en straffavgift för de kommuner som inte tar emot tillräckligt många flyktingar. De här förslagen går man nu fram med inför den egna partistämman om några veckor rapporterar SR.

Med förslaget intervenerar centerpartiet inte i det kommunala självstyret direkt, de använder sig endast av böteshotet för att få kommunerna att inse det förträffliga i att öppna upp för mottagande av nyanlända. Centerpartiet har tidigare argumenterat för det lönsamma med den förda generösa asylpolitiken men budskapet har inte gått hem på kommunal nivå i kommuner som Vellinge, Täby, Vaxholm med flera. Dessa välmående kommuner har tagit beslutet att inte vilja bli ännu mer välmående än vad de redan är.

Vellinge vill inte bli lika välmående som Malmö. Täby vill inte bli lika välmående som Södertälje. Det kan finnas skäl för Täby att inte vilja bli lika välmående som Södertälje. Störst flyktingmottagande i Stockholms län har Södertälje – de tar emot tre gånger så många flyktingar som riksgenomsnittet – och kommunen har också en av landets högsta arbetslöshetsnivåer. Kommunalrådet Boel Godner (S) ser ett direkt samband. En arbetslöshet som även påverkar utfallet för kommunens kostnader för försörjningsstöd. Något som kommuner som Göteborg, Ludvika, Borlänge och andra fått erfara. Men detta välstånd skall nu, med boten som lockbete, spridas över landet. Med piska skall kommunerna övertygas om den rikedom som de får ta del av och därmed reformera det trista Vellinge till ett nytt Malmö och det mossiga Täby till att bli ett alternativ till Södertälje.

Vi kan fundera något på hur de boende i Vellinge och Täby kommer ställa sig till denna generositet. Om de någon dag kommer inse sitt eget bästa.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se