Utrikespolitiskt kaos

  • Lördag 22 Aug 2015 2015-08-22
E-post 0

Regeringen har utsett Anna Karin Eneström till utrikesråd för politiska frågor i Utrikesdepartementet. Eneström är idag chef för sekretariatet för säkerhetsrådskandidaturen vid Utrikesdepartementets säkerhetspolitisk enhet. Hon tillträder sitt nya jobb i september. En annan UD-tjänsteman, Annika Molin Hellgren tillträdde den 1 januari 2015 som Sveriges ambassadör för jämställdhet och samordnare av den feministiska utrikespolitiken. Hon har tidigare arbetat på UD:s Afrikaenhet, OECD i Paris, den svenska representationen i Genève och i Mellanöstern. Resan blev dock kort. Redan i April blev det klart att Molin Hellgren blir Sveriges näste ambassadör i Bagdad.

Sverige kandiderar tillsammans med Italien och Nederländerna till två av de poster som är vikta för Västeuropa och ”övriga” 2016. Att befordra Eneström, som jag är kurskamrat med från Folke Bernadotteakademiens utbildning ”Skydd mot risker”, är sannolikt välförtjänt då hon är en i mina ögon mycket god representant för Utrikesdepartementet. Hård som flinta parat med diplomatens smidighet. Hon vet vad hon har för uppgift och ser alltid till att lösa den. Men. När ett år är kvar på kampanjen roterar regeringen ut en kompetent chef som har just det nätverk som krävs för framgång att nå Säkerhetsrådet? De reaktioner som nått Ledarsidorna.se från Bryssel och New York andas förvåning. Den diplomatiska signal som skickas ut nu är att Sverige i praktiken ger upp sin kandidatur.

När det kommer till Molin Hellgren är signalerna mer av inrikespolitisk karaktär. Det är ingen hemlighet att det är varje diplomats våta dröm att få bli utsedd till utrikesministerns särskilde ambassadör för sin hjärtefråga. En säker väg till titeln ”Utrikesråd”. Men Molin Hellgren sökte bara efter någon månad själv, och fick, tjänsten i Bagdad. Hellre ambassadör i Bagdad än att få en ryggsäck med feministisk utrikespolitik är signalen. En signal som även sipprar ut från andra tjänstemän Arvsfurstens Palats där Utrikesministeriet är beläget. Tjänsten som Sveriges ambassadör för jämställdhet och samordnare av den feministiska utrikespolitiken är inte ens utlyst igen.

Dessa två händelser bildar ett mönster och även en fingervisning om vad som kan komma att ske den närmaste månaden. När vi gör bokslut från regeringen Löfvens första år i utrikespolitiken är facit följande:

  • Relationerna med Israel är bottenfrusna
  • Utrikesministern är personligen inte välkommen till Saudiarabien
  • Relationen med övriga Arabförbundet är strax över fryspunkten
  • Relationen med grannen i öster, Ryssland, är ansträngd
  • USA är irriterade på oss för det senfärdiga arbetet med kampen mot jihadism
  • Ministerrådet tycker vi agerar ologiskt när vi lämnade samarbetet kring informationsutbyte i kampen mot IS inom ramen för Europol. Ett samarbete vi varit delaktiga i sedan 2002.
  • En i praktiken nedlagd kandidatur till FN:s Säkerhetsråd
  • En feministisk utrikespolitik som placerats i pappersåtervinningen

Stefan Löfven förnekade att regeringen skulle ombildas när han fick frågan av Expressens  Niklas Svensson som återgav svaret på Twitter. Ett svar som bör tas med en nypa salt, på just den frågan kan inte en statsminister svara något annat förrän omorganisationen är ett faktum.

Med en ny utrikesminister kan Sverige få en nystart internationellt och då kan även Margot Wallströms handplockade stab av kulturrelativister och postmodernister roteras ut för att ersättas med personer som fokuserar på en pragmatisk utrikespolitik som baseras på handel och samarbete istället.

Korrigerar tidigare text. Det går inte att styrka att Demitras varit på Harpsund däremot att han träffat såväl utrikesminister Margot Wallström som inrikesminister Anders Ygeman. Besöket med andra ord  på regeringsnivå och inte längre ett partibesök. Att mötet hade en officiell karaktär på regeringsnivå framgår av den officiella gemensamma pressinbjudan till UD.

Skärmavbild 2015-08-22 kl. 16.29.15

Inrikesminister Anders Ygeman samt Ann Lindhe,

fotot taget från Lindhes FB-sida idag.

Skärmavbild 2015-08-22 kl. 16.38.11

Sveriges agerande har nu irriterat den turkiska regeringen i Ankara och stört relationen med Turkiets allierade USA ytterligare samt delar av EU, framför allt Tyskland rapporterar källor på tjänstemannanivå från Berlin, Bryssel och New York till Ledarsidorna.se.

Time will tell. Den femtonde september presenteras regeringsförklaringen och ministerlistan.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se