Andra sidan myntet

  • Onsdag 2 Sep 2015 2015-09-02
E-post 0

Myndigheterna i länder som flyktingar passerar har börjat ta till en rad åtgärder för att effektivisera arbetet vid gränskontrollerna. I Tjeckien märks flyktingarna med siffror och i Italien funderar man på att återinföra gränskontroller rapporterar bland annat SVT. Scenerna är ohyggliga. Majoriteten av flyktingarna är från Syrien och skickades efter märkningen till flyktingförläggningar. Enligt den tjeckiska polisens talesperson, Katerina Rendlova, hålls flyktingarna kvar för att de inte har rätt dokument på sig. För trots vad Tyskland nu säger, att de ensidigt upphäver Dublin-förordningen, så är alla länder som är anslutna till Schengenavtalet förbundna till att kontrollera att de som anländer till EU har åtminstone ett pass med sig.

Tjeckien, och Ungern, gör bara det som resten av EU genom Schengenavtalet har förbundit sig till gemensamt. Och eftersom uppskattningsvis, enligt Deutche Welle, runt 40 procent är ekonomiska flyktingar eller kommer från ”säkra länder” och därmed skall repatrieras så åligger det trots Tysklands beslut länder som Tjeckien och Ungern att göra en första identitetskontroll. Att dessa länder inte heller är flyktingarnas favoritländer beror sannolikt på att de spärras in i läger intill dess att deras identitet är fastställd. Ett flyktingläger med stängsel och vakter är bra mycket obekvämare än ett västeuropeiskt flyktingboende, där du kan komma och gå som du vill utan taggtråd och vakter, med kost och logi samt minst 1 500 kronor per månad i fickpengar vilket är den tyska nivån. Det som driver flyktingen att vilja komma vidare så fort som möjligt, oavsett skäl, är därmed fullt förståeligt.

Tysklands utspel är lika mycket präglat av humanism som ett cyniskt politiskt spel för media och galleriet.

”Vi bortser från Dublin-förordningen endast för syrier”.

Det låter generöst men påverkar inte situationen för vare sig Tjeckien, Ungern, Grekland, Italien eller ens den enskilde flyktingen. Först måste ursprunget och ursprungsland fastställas, först därefter gäller det tyska löftet. Intill dess så är länder som Tjeckien, Ungern, Grekland, Italien och även Spanien tvingade till alltmer extrema åtgärder. Allt emedan vi sitter på våra höga trähästar med näsan i vädret och pekar finger åt dessa länder som tar första stöten.

Det finns en annan sida av myntet. Plötsligt kändes inte alla fördömanden av Tjeckien och Ungern så bra längre. De började faktiskt tvärtom smaka lite illa.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se