Det nya svarta…..

Copyright Kjell Nilsson Mäki
  • Tisdag 22 Sep 2015 2015-09-22
E-post 0

Ett nazistgäng samlas varje helg på stationen i Kävlinge och drar sedan runt på byn och skrämmer människor. Så sent som i fredags tvingades Lina Larsson, som driver LL Dance Studio, att låsa in sig i studion och larma polisen. Samtidigt förbereder Björn Söder, SD, en intern kupp mot partikamraterna Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson efter bråket om att klippa banden med ungdomsförbundet SDU, kan Expressen avslöja. SD-trion Björn Söder, Mikael Jansson och David Lång har meddelat valberedningen att de “står till förfogande till samtliga poster i partiet”.

Parallellt med detta inträffar en rad andra saker.

Avpixlat kommer i framtiden att konsekvent titulera medier vars redaktionella ledning är ansluten till Journalistförbundet som “hatmedia” och “hatpublikationer”. Avpixlats nya policy omfattar även hembesök med fotograf samt att de aviserar att de kommer publicera namn och bild på misshagliga journalister eller opinionsbildare. Sådana som jämställer Avpixlats nyhetsrapportering med begrepp som “hatsajt”, “rasistblogg”, “undervegetation”, “träskmarker”.

Alla dessa händelser hänger ihop. En av reaktionerna på Söders aktiviteter som jag fick från en partikamrat var

Tänk, med Björn Söder som partiledare kommer de aldrig kunna hålla dagens nivåer.

Copyright Kjell Nilsson Mäki

Copyright Kjell Nilsson Mäki

En fullständigt felaktig slutsats. Björn Söder kommer aldrig bli partiledare, frågan är snarare hur lång tid han har kvar i partiet.  Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas kanske mest begåvade företrädare, manövrar kring SDU:s Kasselstrand och Hahne tyder på att duon Åkesson – Karlsson inte är de lättaste motståndarna när de väl bestämt sig. Det är rimligt att anta att vare sig Björn Söder, Mikael Jansson eller David Lång kommer ha någon ljusare framtid i Sverigedemokraterna efter partiets stämma i november. Att Söder och Karlsson är i mer eller mindre öppen konflikt mot varandra är ingen hemlighet.

Björn Söder är idag, tillsammans med Mikael Jansson (som avsattes av Jimmie Åkesson som partiledare) Mikael Lång och bröderna Kent och Ted Ekeroth det största hindret för att Sverigedemokraterna skall växa ytterligare. Om Söder, Jansson och Lång behöver gå samma väg till mötes som William Hahne och Gustav Kasselstrand skulle Kent och Ted Ekeroth och de övrigas positioner försvagas. Om Avpixlat radikaliseras ännu mer vilket mycket tyder på, och förstärker sin plats i den mediala undervegetationen, är det rimligt att anta att bröderna Ekeroth och Avpixlats redaktion även de exkluderas. Jan Sjunnesson uppges vara mindre populär hos dagens partiledning efter att han läckt om Erik Almqvists egentliga roll. Sjunnesson utgör idag tillsammans med Dagerlind Avpixlats dagliga ledning med Kent Ekeroth nu tydligt som fond och finansiär.

En sådan utveckling skulle sannolikt innebära att Sverigedemokraterna öppet skulle närma sig sidor som Nyheter Idag som kan upplevas mer normala.

Kommer dessa personer och krafter då pressas in i skuggorna?

Svaret är nej. Dessa har offrat allt för att bli politiska djur. Det är tveksamt om de ens skulle kunna ibland få ansvara för fritösen i det lokala gatuköket. De är politiska djur som inget har att förlora längre. Och det finns ytterligare en aktör som tålmodigt står och väntar in allt detta. Svenska Motståndsrörelsen, med Klas Lundh som obestridd ledare, har sedan länge sett på Sverigedemokraterna som en ”ofrivillig plog som banar vägen för ett radikalare alternativ”. Svenska Motståndsrörelsen, SMR, bröt med Svenskarnas Parti för att bilda en egen politisk ”gren”. De har de 1 500 namnunderskrifter som krävs för att bilda ett parti.

Copyright Kjell Nilsson Mäki

Copyright Kjell Nilsson Mäki

Vi kan fundera något på vad som ligger i framtiden om Söder och hans förtrogna pressas över i SMR. SMR får alldeles gratis just den partisekreterare som tog SD in i riksdagen samt minst två till med en åttaårig riksdagserfarenhet. De kan även, om detta blir fallet, få minst två erfarna kommunpolitiker på köpet i Kasselstrand och Hahne. Björn Söder må ha en framtoning som både det ena och det andra, men obegåvad är han inte. Antalet partisekreterare som tagit ett parti från 1,2 procent väljarstöd till riksdagen är tämligen lätträknade. Den samlade vänstern och Alliansen har haft en tendens att ständigt undervärdera dessa herrar. Med känt resultat.

Tänk tanken om detta radikalare alternativ får luft under vingarna vilket händelser som den i Kävlinge kan tyda på. Den är inte en isolerad företeelse utan blir allt vanligare utanför storstäderna. Tänk tanken om ett radikalare alternativ tar plats till höger om Sverigedemokraterna i Riksdagen. Tänk tanken hur det politiska Sverige kommer utvecklas med ett SMR som stödhjul åt SD på samma sätt som Vänsterpartiet i alla år varit det åt Socialdemokraterna.

Tänk tanken om vad som händer när vi skriker fascist eller nazist till Jimmie Åkesson och han lugnt kan hänvisa till ett parti till höger om honom. Vad som händer i mediabilden och i väljarnas medvetande.

Var etablerar sig det nya politiska mittfältet? Hur ser den klassiska frontlinjen på höger-vänsterskalan ut efter 2018? Inget av svaren jag kan fundera ut är något som känns tilltalande, det ena känns faktiskt värre än det andra.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se