Det ser mörkt ut

  • Måndag 7 Sep 2015 2015-09-07
E-post 0

I vaket efter helgens manifestation och statsministerns pressträff på måndagförmiddagen kommenterar Tomas Ramberg, SR, det hela med att svängningen i debatten skapat ett fönster för statsministern. Från att ha varit trängd av inrikespolitiska krav på en mer restriktiv flyktingpolitik kan regeringen nu försöka utnyttja det nya läget till att gå till offensiv i invandringsdebatten. Hur regeringen kommer landa, trots pressträffen, är dock oklart. Ökad andel kvotflyktingar säger inte speciellt mycket om helheten. Om vi skall upp i runt 4 000 kvotflyktingar så motsvarar det mindre än vad som kom i spontana flyktingar de senaste två veckorna.

Sedan finns det goda skäl att ställa sig avvaktande till alla utspel nu som kommer från EU-nivån. När EU i våras skulle fördela 40 000 flyktingar över Europa misslyckades man. Nu är de fyra gånger så många. Det kritiserade Ungern tog emot drygt 40 000 som sökte asyl där 2014. Ungern har dragit på sig massiv kritik från övriga EU men frågan är om den är helt befogad då man är EU´s femte största asylland. Premiärminister Orban förtjänar kritik för många beslut men inte alla. I skogarna längs gränsen kan en du på en promenad över fälten hitta drivor av olika identitetshadlingar. Alla har de gemensamt att de alla är utfärdade i länder som bara undantagsvis kan beviljas som asylskäl. Huvuddelen är ekonomiska flyktingar. Pakistan, Bangladesh, Iraq. En gränspolis uppger att vid registrering uppger de flesta födelsedatumet den första januari. När någon frågar dig om dina papper och du börjar bygga en fingerad identitet är det sannolikt det första datumet som dyker upp i ditt huvud.

Att Ungerns premiärminister Orban ur ett västeuropeiskt perspektiv har en grumlig syn på demokrati genom införandet av kardinallagar är klarlagt. Dessa kartdinallagar är så utformade att även om Orban skulle förlora ett framtia val skulle en ny regering bara med stor svårighet kunna upphäva dessa. Det kommer i framtiden krävas 4/5 delars majoritet för att ändra eller upphäva kardinallagarna. Och vi bör nog hålla i huvudet att Orban först och främst förhåller sig till hans största konkurrent till makten. Det numera kända Jobbik med en öppet nazistisk agenda. Något annat Orban gör är att han upprätthåller det som resten av EU ålagt honom. Att vara väktare vid EU´s yttre gräns. Orban hade nog helst själv sluppit den rollen och frågan är om Sverige hade löst det speciellt annorlunda i förlängningen. Det åligger Orban att säkra identiteten på de som reser in i Schengen.

För närvarande rusar den svenska politiska eliten, kultureliten samt ivrigt påhejad av media åstad i en känslosås utan ände. Besvärliga frågor möts med hatiskt förakt eller att den som ställer dessa har problem med sin värdegrund. Att inte tro på allas lika värde bara för frågor om identitetskontroll, flyktingskäl och hur vi skall organisera mottagandet ställs renderar i en rasiststämpel. Av läsare har jag fått höra att jag har en agenda och ja, det har jag.

Jag vill ha svar på rätt många frågor så att jag kan fatta ett väl avvägt beslut. Hur vi i Sverige ser på alla dessa fingerade identiteter är en sådan fråga. Om vi i alla vår välvilja överlåter till den asylsökande att hitta på sin historia bäst den kan eller om vi skall försöka ta reda på vem denna person är. Om det är rimliga flyktingskäl eller om den platsen skall gå till någon annan. Eller i värsta fall, om vi har fått en krigsförbrytare på halsen som söker ett gömställe.

Av våra politiker är det en lägsta nivå att svara på väljarnas frågor, idag ställer de knappt upp på intervjuer vilket vittnar om en demokratisyn som inte ligger långt ifrån den kritiserade Orban. 

Det är bara den första frågan av många som vi måste ställa. Vi har sedan inte närmat oss en millimeter de övriga utmaningarna. Som sysselsättningen. Det finns skäl att ånyo påminna om Margot Wallströms minst sagt tveksamma historiekunskaper.

När Finland tog emot 430 000 Karelare efter andra världskriget lät staten tvångsinlösa bördig jordbruksmark för att dessa flyktingar skulle kunna försörja sig själva. Om nu den svenska regeringen skall komma i närheten av den finska historiska generositeten bör Margot Wallström driva samma linje i regeringen. Att för till exempel den somaliska flyktinggruppen tvångsinlösa bördig skånsk svartjord. Gör Margot Wallström slag i saken och följer det finska exemplet så kommer hon förtjäna min respekt för det politiska modet. Alla inser dock att det är att begå politiskt självmord.

Trots känslosåsen så måste vi ställa krav på Stefan Löfven, Åsa Romson, Gustav Fridolin, Anna Kinberg Batra och de övriga på att svara på frågorna. Att stå och snyfta i regnet på Medborgarplatsen och känna sig god löser inget. Det är nu vi borde ha ett politiskt ledarskap värt namnet. Löfven har inte mycket tid att vifta på om han har som ambition att leda landet eller om han trivs bättre med att läsa färdigskrivna tal fyllt med tomma ord.

Intill att de börjar leverera resultat så ser det dessvärre rätt mörkt ut.

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se