Fast i känslosåsen

Copyright Kjell Nilsson Mäki Klicka på bilden för högupplöst
  • Lördag 5 Sep 2015 2015-09-05
E-post 0

Lilla My i Tove Janssons böcker om Mumindalen brukar säga att det är tur att familjen Mumin har henne eftersom det annars skulle bli det rena rama känslosåsen av alltihopa. Familjen Mumin, kända för att röra till det mesta som går att röra till genom att agera känslomässigt på alla situationer i förhållande till sin omvärld.

Det är det vi ser i hela debatten nu. Det råder full panik i det politiska lägret med den flyktingsituation som råder. Moderaterna ställer krav för att delta i partiöverskridande samtal, Margot Wallström upprörs över dessa krav, Stefan Löfven går ut på Facebook i ett videosvar på ett väljarbrev och skall delta i en manifestation i Stockholm under söndagen. Media lägger upp reportage efter reportage på flyktingarnas vardag, på Flashback publiceras ”motbilder” till olika enskilda flyktingars situationer och på ledarredaktionerna haglar mer eller mindre genomförbara förslag. Fredrik Virtanens förslag om att skicka ner Försvarsmaktens Herkulesförband är bara ett i raden av dessa. Alla som ställer frågan om vi har resurser nog för att hjälpa alla dessa brunstämplas som SD-anhängare utan föregående varning. Invektiven blir grövre och grövre. Ljudnivån högre och högre. Skriken om fascist-nazist-brunhöger är lika bedövande som tystnaden. Vilsenheten sprider sig. Både den faktamässiga och känslomässiga.

Copyright Kjell Nilsson Mäki Klicka på bilden för högupplöst

Copyright Kjell Nilsson Mäki
Klicka på bilden för högupplöst

Det går inte att skapa sig en överblick längre. Känslosåsen har tagit över. Jag stänger av.

Det bär mig emot men jag tänker lika ofta på ”livbåtsteoremet” som jag tänker på något som Heinrich Himmler, Hitlers främste bödel, sade vid Wansee-konferensen under Förintelsen dessa dagar. Han menade att för att utrota judarna var den tyske soldaten tvungen att stålsätta sig. Att endast de hårdaste (min notering: empatilösa psykopater) skulle kunna genomföra det folkmord som han var arkitekten bakom. Sätta sig över alla mänskliga känslor och reflexer. för att utrota ett folk.

Det andra, livbåtsteoremet, är ett klassiskt etiskt dilemma. Du står på ett sjunkande skepp med 20 personer ombord. Du har bara en livbåt som kan ta 10 personer utan att sjunka samt ytterligare tre flytvästar. Du skall välja ut vilka sju som inte skall ges chansen att överleva. Persongalleriet du har att hantera spänner från den afroafrikanske thorax-kirurgen via den gravida kvinnan, det handikappade barnet till den 82-åriga nunnan. Vilka ska ges chansen att överleva, vilka skall behöva dö drunkningsdöden. Virtanens ambition är god, att skicka ner våra fyra Herkulesplan men han ger inget svar på denna fråga, än mindre ger han den pilot eller den flygplansbesättning någon vägledning hur de skall hantera en gråtande skrikande man med ett två-årigt barn på sina axlar som i desperation slår sina händer blodiga mot den dörr som precis stängts för att planet är fullt. Hur besättningen skall hantera den minnesbilden. Om de kommer få något stöd från till exempel Aftonbladets ledarredaktion för att de valde ut vilka som skulle få chansen att överleva. Eller om de kommer få kritik för att ha gjort ”fel” val av individer.

Precis som om vi råkar ge fel tiggare en peng, en som kanske inte var tiggare men bara såg ut som en. Tiggare, flyktingar, döda barn, väldfärdspirater som Bert Karlsson som för varje nytt flyktingbeslut kan addera ytterligare vinster till en vinstdrivande flyktingindustri i en soppa som blir allt mer svår att smälta.

Jag är trött nu. Känslosåsen dränker alla förutsättningar att försöka skapa en överblick av situationen. Och eftersom jag erkänner att jag är trött så kommer jag sannolikt brunstämplas av en opinion som skriker allt högre och springer allt fortare i en situation som blir allt värre för alla drabbade.

Jag saknar Lilla My. Vi behöver en Lilla My nu. Vi har fastnat i känslosåsen.

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se