Flest tomma ord per tidsenhet vinner

  • Söndag 6 Sep 2015 2015-09-06
E-post 0

Grundläggande värden som vi länge tagit för givna är satta under press. De måste försvaras. Vi står upp för medmänsklighet och humanitet.Vi tar avstånd från alla former av hat, hot och rasism. Kring alla människors lika värde finns inget utrymme för kompromiss.

Så inleds DN.se hemsida idag. Och idag, söndagen den 4 september 2015, kommer gå till historien som de stora manifestationernas dag. På Medborgarplatsen i Stockholm kommer en opolitisk manifestation genomföras arrangerad av sju av de politiska ungdomsförbunden. De enda politiker som är närvarande som talare är förutom statsministern folkpartiets Birgitta Ohlsson miljöpartiets Alice Bah Kuhnke. Widar Andersson, Folkbladet, problematiserar över denna kändistäta känslosås.

Samtidigt, på betryggande avstånd från alla dessa manifestationer kan vi läsa om fortsatt hög press.

I Budapest har några hundra flyktingar återigen tillbringat en kall natt utanför den centrala tågstationen Keleti. Efter att busslaster av flyktingar kördes därifrån natten innan har människor fortsatt att strömma till stationen i hopp om att komma vidare västerut. Idag är det kändistäta manifestationer och Budapest i fokus varför situationen i Grekland kommer i skymundan. Grekland, och framför allt de grekiska öarna, har hitintills i år tagit emot 230 000 båtflyktingar. Situationen på ön Lesbos vittnar om hur desperata flyktingar attackerar lokalbefolkningen. Det engelska uttrycket ”Civil unrest” är något som skulle kunna användas. Den oro i den grekiska samhällskroppen som nu går till öppna våldsamheter mellan flyktingar och boende i det land som tar emot mest kan mycket väl landa i att Grekland helt enkelt stänger gränserna med våld. Andra länder som mycket väl kan komma att följa är Italien, Ungern, Rumänien och Tjeckien. Vi skall vara på det klara med att det tyska, mycket generösa, erbjudandet dessutom bara gäller de med reella skyddsbehov. Ekonomiska flyktingar eller anhöriginvandrare avvisas direkt. Ekonomiska flyktingar från Balkan måste dessutom, enligt uppgift, antingen gå hem eller bekosta repatrieringen själva.

Låt oss fundera på om det är konstruktivt att stå längst i bussen och skrika att busschauffören och kartläsaren gör fel hela tiden. Om det svenska pekfingret har något värde för vår omvärld. Låt oss fundera på vad som kommer hända när alla dessa länder som utgör EU:s södra och östra gräns inom en månad kommer regla sina gränser. För det kommer ske, tro mig. Vad vi gör då för dessa flyktingar. Då återstår den Virtanenska luftbron som lösning. Och vem skall göra urvalet, bedöma vilka som skall få leva och vilka som ska dö? Virtanen? Wallström? Alice Bah Kuhnke? Birgitta Ohlsson?

Låt oss även fundera något på hur den svenska debatten förs. Margot Wallströms insteg var allt annat än lyckat då hon dessutom bör påminnas om att Finland efter andra världskriget dessutom tog emot 430 000 kareler. Mest i hela Europa. Finlands regering tvångsinlöste mark från storbönderna till dessa flyktingar för att säkerställa att dessa fick en jordplätt att bruka själva. Sverige, vars historia under andra världskriget var full av svek, tog totalt sett emot 100 000 flyktingar varav de flesta återvände till sina ursprungsländer efter krigsslutet. Det finns goda skäl att förstå den allt högre irritationsgraden i den Finska förvaltningen som rapporterats från tjänstemän till Ledarsidorna.se under helgen.

En irritation direkt riktad mot Wallström. Det kan inte uteslutas att vi numera inte ens kan räkna med Finlands röst längre i vår kandidatur till FN:s Säkerhetsråd efter Wallströms senaste bravad.

Skulle jag vara finsk statsminister eller president skulle jag vara rätt tveksam till att i dagsläget ge Sverige Finlands stöd. Med viss rätt.

Vi är fast i känslosåsen. Vår politiska ledning och våra kändisar rusar vidare påpiskad av en uppskruvad opinion. Flest tomma ord per tidsenhet vinner eller som i Wallströms fall, fyll dem med förolämpningar. Idag är det de stora manifestationernas dag. Låt oss komma ihåg den för vad den var när gränserna stängs och oron når inbördeskrigets rand i södra Europa innan vintern faller. På behagligt avstånd från Medborgarplatsen.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se