Hakuna Matata

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Måndag 21 Sep 2015 2015-09-21
E-post 0

– Mer bistånd går i år till Blekinge än till Kambodja. Är det rimligt?

Copyright Kjell Nilsson Mäki

Copyright Kjell Nilsson Mäki

Så kommenterar Hans Lindhe, Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson, det faktum att regeringens budget för migrationen redan är obsolet. Regeringens budget bygger på Migrationsverkets prognos från i juni, som pekade på en volym om 73 000 asylsökande. Idag är prognosen 90 000 och för närvarande finns 100 000 personer inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem. All time high. Regeringen kommer, trots Miljöpartiets motstånd, tvingas till att flytta medel från biståndsbudgeten till Migrationsverket. Finansminister Magdalena Andersson (S) ser dock inga problem med om avräkningarna skulle öka. Andersson menar även att kostnaderna för fler asylsökande inte slår igenom på statsbudgeten.

Hakuna Matata – “Inga bekymmer” på Swahili.

Från flyktinglägren i närheten av Syrien, som de i Jordanien, rapporteras nu om matbrist beroende på att pengarna från biståndsgivarna används till annat. Som i det svenska fallet, Migrationsverkets behov. De 200 000 syriska flyktningarna i Jordanien fick reda på att FN:s matprogram till dem hade strukits via sms till de som hade en mobiltelefon registrerad.

Dessa svältande familjer är ingenting vi får se bilder av. Männen är de som går före och som först tar sig till Tyskland, Danmark, Finland eller Sverige för att ta exempel. Kvinnorna och barnen är de som lämnas bakom och som kan anlända kanske först två-tre år senare om de nu har Sverige som slutdestination. Fram till dess får de leva kvar i lägren där mat alltmer blir ett sällsynt inslag i vardagen.

Men regeringen ser inga problem om avräkningarna skulle öka. För de som lämnats kvar i flyktinglägren är det bara att säga “Hakuna Matata”.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.