Hubboten

Copyright Kjell Nilsson Mäki
  • Tisdag 1 Sep 2015 2015-09-01
E-post 0
Copyright Kjell Nilsson Mäki

Copyright Kjell Nilsson Mäki, klicka på bilden för högre upplösning

Efter valförlusten i valet 2014 meddelade Fredrik Reinfeldt omedelbart sin avgång från posten som partiledare för Moderaterna. I samband med detta övertog Anna Kinberg Batra, som då var partiets gruppledare i riksdagen samt ekonomisk-politisk talesperson, i praktiken rollen som partiledare även om hon ännu inte var formellt vald till posten. Hon företrädde partiet under förhandlingarna med regeringen Löfven under regeringskrisen hösten 2014, som fick sin upplösning genom den så kallade Decemberöverenskommelsen i december samma år. Den 10 januari 2015 valdes Kinberg Batra enhälligt till partiledare för Moderaterna vid partiets extrastämma i Solna.

Att Anna Kinberg Batra skulle bli ordförande blev tidigt klart. Fredrik Reinfeldt lät på olika sätt andra hugade spekulanter förstå på ett tidigt stadium att de skulle göra klokast i att inte ens tänka tanken på en kandidatur. Att Fredrik Reinfeldt själv ville se Kinberg Batra som partiledare efter honom stod klart redan den 17 september 2014. Anna Kinberg Batra svarade på frågan varför det är hon och inte Fredrik Reinfeldt (eller för den delen förste vice partiledare Gunilla Carlsson eller andre vice partiledare Beatrice Ask) skötte samtalen med talmannen i riksdagen onsdagen efter valet. Kinberg Batra kommenterade det själv enligt följande:

”Det betyder att jag sköter mitt jobb som gruppledare. Min partiledare har bett mig gå hit i de här samtalen.”

Det kan inte uteslutas att ordet beordra hade varit mer deskriptivt, uttalandet är nästan hubbotaktigt mekaniskt. Bilden av robot, eller hubbot, är slående i alla intervjuer efter upphöjelsen. Anna Kinberg Batra är och förblir en lojal lakej till den självutnämnde landsfadern Reinfeldt. En av de som kunde utmanat men blev informerad om det olämpliga i detta av Reinfeldt själv var Catarina Elmsäter Svärd. Hon lämnade efter det politiken och erbjöds en reträttpost som ordförande hockeyklubben Södertälje SK som utvecklats från ett elitserielag till något som vänligast kan beskrivas som ett bättre farmarlag. Något hon bör vara rätt nöjd med i relativa termer. Reinfeldt är inte känd för att visa tidigare medarbetare någon större omtanke vilket om inte Sven-Otto Littorins öde vittnar om. Efter trogen tjänst, och högst ansvarig för omstöpningen av moderaterna till ett valvinnande parti, erbjöds han inte ens en reträttpost som oavlönad honorärkonsul på Grönland.

Reinfeldts drag som känslokall mobbare, senast gestaltat med hans egna ord i boken om honom själv ”Halvvägs” där han fortsätter slå på Håkan Juholt, är något som går igen i hans efterträdare. Anna Kinberg Batra drivs av samma elitism som Fredrik Reinfeldt vilket blir tydligt med hennes syn på alla de som har det tveksamma omdömet att bo utanför Stockholms län. Hennes citat är lika spontant som talande när hon gav uttryck för sina innersta känslor och tankar:

“Stockholmare är smartare än lantisar”.

När Kinberg Batra tillåts tänka själv blir det inte bättre än så. Andra exempel på när hennes bildningsgrad får fritt spelrum är när hon konstaterade att det fanns fjäll i Falun. Allt med mycket snö är i Anna Kinberg Batras värld “fjällen”. Detta, samt att hon menar att ISIS soldater och terrorister var offer utesluter helt och hållet att ansvarig programmerare saknat grundläggande kunskaper om människor i allmänhet och landet Sverige och dess invånare i synnerhet. Det är sannolikt därmed ingen slump att hon numera anammat sin mentors ledarskapsstil. Fjär.

När det kom till Decemberöverenskommelsen blir bilden av en marionettdocka ännu tydligare. Partiledarna hölls utanför de direkta förhandlingarna till sista stund. Alla utom en. Fredrik Reinfeldt fanns under hela processen med i kulisserna som ”bollplank” till sin efterträdare Anna Kinberg Batra enligt centralt placerade moderata källor.

Prognosen, och omdömet så här långt, av Anna Kinberg Batras tid som partiledare präglas av två faktorer. Fredrik Reinfeldt och Decemberöverenskommelsen. Dessa är intimt sammanfogade. Samtidigt som hon anammar Reinfeldts relation till väljare och media, det vill säga distanserad, kylig och frånvarande, så är hon satt att förvalta hans politiska arv. Reinfeldt var arkitekten bakom Decemberöverenskommelsen och inget får tillåtas utmana denna. Då faller arvet efter honom i spillror. Något han inte kommer tillåta. Huruvida moderaternas framtid, i arvet efter en viss Fredrik Reinfeldt som i allra högsta grad fortfarande är närvarande, förstärkt med Anna Kinberg Batras elitistiska och samtidigt hubbotaktiga anslag, kommer påverkas är sannolikt rätt lätt att sluta sig till.

Kjell Nilsson Mäki´s illustration fångar sannolikt moderaternas framtid väl så länge Reinfeldt håller i trådarna. Hur framtiden skulle te sig om Kinberg Batra skulle tillåtas tänka själv förblir osagt men sannolikt skulle bilden kunna återanvändas.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se