I hörnet

Copyright Kjell Nilsson Mäki
  • Torsdag 10 Sep 2015 2015-09-10
E-post 0

Jag tycker att det är tråkigt att Moderaterna ägnar sig åt att lägga den här typen av oseriösa förslag istället för att prata om hur vi kan få en mer rättssäker prövning och hitta mer lagliga vägar in i EU.

Detta sade Magda Rasmusson, Miljöpartiets ansvarige för migrationsfrågor den 13 augusti när hon kommenterade förslagen om “Säkra länder”. Det var även Miljöpartiets hårdnackade inställning så sent som i förra veckan. Igår kunde vi på TV4 i en längre intervju höra språkröret Åsa Romson tala sig varm för bland annat säkra länder.

Regeringen går nu, förhoppningsvis, fram med en heltäckande terrorlagstiftning värd namnet under hösten som de lovat. I Norge går de nu motsatt väg mot vad Sverige har gjort och skruvar upp tempot ytterligare. Även där har det funnits ett omfattande motstånd mot terrorlagarna främst från Miljöpartiets och Socialdemokraternas aktivistiska grenar samt de som står Muslimska Brödraskapet nära i form av Hamas. Hur byteshandeln såg ut i det fallet förtäljer inte historien men beslutet om Ojnareskogen låg så pass nära i tid att det inte kan uteslutas att Stefan Löfven inte hörsammade sina kamrater i IF Metalls vädjan att rädda jobben på Gotland för att slippa ytterligare kritiska frågor från ministerrådet och FN:s säkerhetsråd.

Nu har Miljöpartiet backat in i en migrationspolitik av europeiskt kristdemokratisk snitt som de tidigare kritiserat och frågan som naturligtvis infinner sig är, vad blev priset för denna uppgörelse. Vad gav Stefan Löfven upp och vad kommer Miljöpartiet att vinna. En räddad ministerpost? Fler miljösatsningar i budgeten? Ytterligare medel till kulturdepartementets kampanjer? Ett vanskligt spel med trovärdigheten om inte parterna är ärliga med spelet bakom kulisserna. Över tid kan detta innebära att både Miljöpartiet och Socialdemokraterna målar in sig i retoriska hörn. Där halvlögner och dimridåer blir så motsägelsefulla att väljarna förstår att ingenting de säger egentligen behöver betyda något.

Väljarna är inte korkade, de förstår att politik är att ge och att ta och kan säkert leva med detta. Förr eller senare, vilket regeringen borde veta vid det här laget, dras sanningen fram i ljuset. Då är det kanske inte så kul att stå uppträngd i hörnet.

Kanske kan vara så att det parti som inför något som saknats i politiken länge kan skörda 10-procentiga opinionslyft bara på en fråga. Att föra in ärlighet som fråga i den politiska retoriken.

I hörnet.

Copyright Kjell Nilsson Mäki

Copyright Kjell Nilsson Mäki, klicka på bilden för högupplöst version.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se