Jultomten, finns han?

Coyright Kjell Nilsson Mäki
  • Måndag 7 sep 2015 2015-09-07
E-post 0

Regeringen lanserade under måndagen en lista på tio punkter som Sveriges officiella linje i samband med den pågående flyktingsituationen i EU. Samtidigt som Danmark nu har att hantera runt 400 flyktingar på väg till Sverige och ber den svenska regeringen om ett krismöte inför döva öron gör utrikesminister Margot Wallström klart att Sverige inte kommer att ensidigt bryta mot Dublinförordningen som Tyskland gjort. Detta innebär att ansvaret för flyktingarna i Danmark som vill till Sverige åvilar Danmark och Tyskland. Danmark är skyldiga att registrera dem och sedan skicka tillbaka de till Tyskland.

Enligt Dublinförordningen ska en person som flyr till Europa söka skydd i det första säkra land som den kommer till. Enligt Schengenavtalet åligger det polisen i respektive land att utföra utlänningskontroller om det kan misstänkas att en person inte har sina papper i rätt ordning. Sverige honorerar bägge fördragen och har inte aviserat någon annan linje. Detta medför att framför allt Ungern, Grekland, Italien och Spanien förutsätts fortsatt genomföra den yttre gränskontrollen som ”säkert land” och ”yttre gräns”. Sverige avser inte medverka för att lätta på det trycket.

För att komplicera våra relationer med omvärlden ytterligare sänder nu statsministern även civilminister Ardalan Shekarabi in i leken. Shekarabi låter på Facebook publicera den kritiserade annonsen som Danmarks regering låter publicera i Libanesisk press. I den följande tråden piskas hatet mot vårt södra grannland upp till nya nivåer. Som pikant detalj deltog han i manifestationen ”Refugees Welcome” men som minister medverkar i en regering som INTE tar de beslut som skulle behöva tas för att ge flyktingarna ”fri lejd” genom just Danmark. Huruvida detta är skenheligt eller ej får läsarna avgöra.

Skärmdump från Civilministerns FB-konto

Skärmdump från Civilministerns FB-konto

Ser vi till vad som händer i vår omvärld nu så står det klart att Ungern nu kommer bygga gigantiska flyktingläger på gränsen till Serbien rapporterar källor i Budapest regeringskansli. Gigantiska flyktingläger där alla som inte har flyktingskäl kommer direktavvisas till Serbien som anses vara ett säkert land. Enligt tjänstemän på UNHCR i Bryssel är situationen minst lika illa i Grekland där flyktingmottagandet nu totalt kollapsat. Situationen har gått från allvarligt till panik på bara tre veckor. Uppskattningsvis 30 000 människor på öarna och ytterligare 9 000 på gränsen till Makedonien. Stämningen är hätsk. I reda termer balanserar nu situationen på gränsen till öppen konfrontation mellan greker och flyktingar. Videon är från ön Lesbos varifrån man från hamnen kan se över till Turkiet som bedöms vara ett säkert land. Grekland har begärt motsvarande 700 MEUR för att kunna hantera situationen humanitärt men inte fått något svar ännu på sin begäran i Bryssel.

Den svenska regeringen agerar nu strikt inrikespolitiskt populistiskt och plockar lågt hängande frukter. De ger en bild på hemmaplan men agerar på ett helt annat sätt i relationen till Danmark, Tyskland och kanske framför allt Ungern och Grekland. Tvärtom ger regeringen mycket tydliga signaler till Ungern och Danmark att Dublinförordningen och Schengens gränser skall hållas till varje pris.

Men Sverige drar sig inte för att, som genom officiella företrädare som Shekarabi och Wallström, förolämpa våra grannländer i parti och minut. Stefan Löfven vill nog ses som Jultomten med alla goda gåvor av väljaropinon och flyktingar. Frågan är om bluffen går igenom. Sanningen har en tendens att alltid hinna ikapp förr eller senare.

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se