Konfrontation

Copyright Kjell Nilsson Mäki
  • Lördag 19 Sep 2015 2015-09-19
E-post 0

DN:s artiklar om gatubarnen som begår brott får nu regeringen att agera. Marockos sändebud i Sverige kommer att kallas till samtal under nästa vecka.

– Marocko måste ta ansvar för sina egna medborgare, något annat duger inte, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Han utgår från att Marockos ­ambassad i Stockholm kommer att vilja diskutera frågan. I annat fall är han beredd att ta ett steg till.

– Skulle de inte vara samarbetsvilliga får jag väl skicka min statssekreterare till Marocko och ta diskussionen där, fortsätter han.

Problemet är inte nytt. Sedan 2012 har 1 100 unga män eller barn anlänt och bara en av tjugo bedöms ha asylskäl. Men det finns goda grunder att ifrågasätta, samt granska, det höga konfliktorienterade tonläge inrikesministern slår an. Det finns goda grunder att anta att detta tonläge är på inrådan av statssektererare Ann Linde.

Marocko har en särställning i Mahgrib. Det är det enda land som vid sidan av Tunisien som kunnat stå emot såväl IS, Al Quaida som Muslimska Brödraskapets allt mer våldsorienterade expansion. Den marockanska regeringen har vid minst ett dokumenterat tillfälle gripit och lagfört terrorister från AQiM, Al Quaida in Mahgrib, som varit på väg till Skandinavien för att iscensätta terrordåd. I det allmänt kända fallet var Köpenhamn målet men den marockanska säkerhetstjänsten spränger i snitt en terrorcell i veckan enligt uppgifter som har haft Europa som mål. Detta borde inrikesminister Ygeman med stab ha helt klart för sig. Att söka konflikt med ett land som håller vakt åt oss och Europa är en tveksam idé. Och idén blir allt tveksammare om vi granskar vad som ligger bakom.

Ann Linde har, som tidigare internationell sekreterare i socialdemokraterna, starka, vänskapliga och djupa relationer med Polisario i Västsahara. Aktivismen har sannolikt kunnat vara historiskt berättigad men idag är Polisario något annat än vad det var 2009.

Med guvernören i Dakhla. Foto: Eget

Med guvernören i Dakhla. Foto: Eget

Rapporterna om hur denna tidigare frihetsfront mer och mer blir liktydigt med AQiM blir allt flera. Grogrunden finns där. Denna förändring av dynamiken har inte gått heller Ban Ki Moon, FN:s generalsekreterare, förbi som uttryckt sin oro. Även den Afrikanska Unionen har uppmärksammat förändringen samt hur Marocko lyckats hålla gard mot radikaliserad Islam. Etiopien, för att ta ett exempel, öppnade under våren upp diplomatiska förbindelser på högsta nivå efter decennier av frysning samt inledde djupa och långtgående ekonomiska samarbetsavtal. Signalvärdet av att just Etiopien gjort detta skall inte underskattas eftersom Etiopien är värd för Afrikanska Unionens huvudkontor som ser lika allvarligt som huvuddelen av västvärlden på radikaliserad Islam och vill börja samarbeta med det land som hållit garden bäst.

Tillsammans med en av de fiskfabriksägare som ger människor på flykt från Polisario skydd och arbete i Dahkla Foto: Eget

Tillsammans med en av de fiskfabriksägare som ger människor på flykt från Polisario skydd och arbete i Dakhla Foto: Eget

Jag har själv varit i Dakhla, en av alla dessa städer på den västsahariska atlantkusten och träffat flyktingar. De mest skakande mötena jag hade var med de västsaharier som flytt Polisarios läger i Tindouf, Algeriet. De vittnade om korruption och övergrepp i lägren där Polisario vägrar släppa in FN:s observatörer. En av dem kunde uppvisa skottskador från sin flykt. Ingångshålet var i hans ryggtavla. Polisario skjuter på sina egna, i ryggen, när de visar det dåliga omdömet att fly från befrielsefronten. En front som numera är Al Quaidas rekryteringsbas i Nordafrika. Inom Afrikanska Unionen drar fler länder nu tillbaka sitt erkännande av Polisario.

Det finns nu tecken på att inrikesministeriet fullföljer utrikesminister Margot Wallströms utrikespolitik genom att göra sig ovän med viktiga aktörer i kampen mot IS. Israel vill inte prata med oss, inte heller GCC och Saudiarabien. Nu höjer inrikesminister Anders Ygeman tonläget mot ett av de två länder som kunnat stå gard i Nordafrika mot IS och Al Quaida genom att göra ett stort nummer av en minst 10 år gammal fråga. Detta  samtidigt som vi bejakar krafter och organisationer som Polisario där Afrikanska Unionen nu uppmärksammat den negativa utvecklingen i.

Socialdemokratin, nu i regeringsställning, bidrar genom hårt och konfrontatoriskt formulerade inrikespolitiska utspel fortfarande till destabiliseringen av Mellanöstern i samma tradition som utrikesminister Margot Wallströms.

Regeringen tycks söka en diplomatisk konflikt med en av de två väktare som finns kvar mot IS och AQiM i Nordafrika. Den väktare som vårt södra grannland Danmark är djupt tacksamma för att de så här långt har hindrat minst ett terrordåd i Köpenhamn genom resolut agerande på hemmaplan.

De övriga väktarna i Nordafrika har fallit eller är utom kontroll.

 

 

 

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.