Margot Wallströms historia

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se
  • Lördag 5 sep 2015 2015-09-05
E-post 0

Sveriges utrikesminister (S) Margot Wallström riktade under fredagen hårda ord mot Finlands flyktingpolitiska linje. Hon påminde bland annat om att Sverige under andra världskriget tog emot mer än 70 000 finländska krigsbarn och att Finland borde minnas sin egen historia rapporterar bland annat SR/Ekot.

En del länder borde kanske återuppliva minnen när de själva har varit utsatta och upplevt väldigt svåra tider och fått hjälp, säger Wallström till svenska Yle.

Margot Wallström har en i det närmaste unik historia som svensk utrikesminister. Ingen tidigare kan visa upp ett så pass digert referensregister.

Copyright Kjell Nilsson Mäki. Klicka på bilden för större upplösning

Copyright Kjell Nilsson Mäki. Klicka på bilden för större upplösning

 

Det tog henne mindre än tre månader att göra Sverige icke önskvärt i Israel samt hela GCC-området och Arabförbundet har uttryckt sitt stora missnöje med Sveriges sätt att värdera vänskapen med Saudiarabien. Relationerna kunde bara räddas med ett brev från konungen samt att Björn von Sydow, internationellt aktad före detta talman, sändes som envoyé. Det finns uppgifter om att vi under hösten kommer arbeta fokuserat med att reparera relationerna med främst Saudiarabien men då med statsministern som handläggare. Initiativet har, enligt säkra uppgifter, sitt ursprung i det svenska näringslivet då flera svenska exportföretag fortfarande lider svårt av avbräcket och Margot Wallström ännu inte får till möten på rätt nivå med rätt innehåll.

Att Sverige tidigare betraktats som konstigt i våra nordiska grannländers ögon är ingen hemlighet men nu tar Sverige, genom utrikesminister Wallström, ett steg till i att försämra relationerna. Hon förstärker den socialdemokratiska gruppledaren i EU-parlamentet, Marita Ulvskog, uttalande om att Alexander Stubb, Finlands finansminister, bäst kunde jämställas med en skolgårdsmobbare.

Källor i den finska statsförvaltningen talar redan om en viss irritation. Och den naturliga i sak korrekta, reaktionen är att Sverige, och Margot Wallström i synnerhet, borde studera Sveriges historia.

Medans Sverige tog hand om 70 000 finländska krigsbarn tog Finland ensam hand om Ryssland. I två krig. Till detta skall fogas det svenska svek som finns inbränt i den finska folksjälen. Finland, den östra halvan av det svenska riket, har inte glömt hur makten i Stockholm släppte ifrån sig Finland till Ryssland 1809.

Utöver de två krigen under andra världskriget, finska vinterkriget och fortsättningskriget, har Finland tämligen ensamt hållit front mot ett expansionistiskt Sovjetunionen. De har gjort trots de begränsningar som finns i avtalen efter freden 1945. Finland får till exempel inte ha ett ubåtsvapen vilket försvårat deras roll som väktare mot öster i vår del av Europa. Men de har löst den.

Finland har sin historia. Sverige har sin. Och Margot Wallström sin.

Vem vet? Björn von Sydow kanske får anledning att ge sig ut på nya resor som brevbärare med kungens brev i bagaget och Stefan Löfven får omprioritera sin kalender ännu mer i höst.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se