Modern och feministisk utrikespolitik

Copyright Kjell Nilsson Mäki
  • Torsdag 10 Sep 2015 2015-09-10
E-post 0

Statsminister Stefan Löfven (S) tycker att Danmark gör fel när landet släpper igenom tåg med flyktingar till Sverige. Men under hela dagen har flyktingar kommit över sundet – och på Centralstationen i Malmö möts de av frivilliga. Allt Danmark gör är att de följer idag det Tyskland som Stefan Löfven och en samlad socialdemokrati hyllat som föredöme och partner. Samtidigt riktar socialdemokraternas gruppledare i Europaparlamentet stark kritik mot Damnark och låter meddela att hon är glad över att hon inte är dansk medborgare. Som gruppledare i Europaparlamentet har Ulvskog en särställning i europeisk politik, framför allt inom migrationsområdet som regleras av Schengen respektive Dublin 3 – avtalen.

Regeringen Löfvens signaler till vår omvärld utvecklas i en allt mer motsägelsefull riktning. Inte bara för hemmaopinionen, kanske mer i våra relationer till våra grannländer. Margot Wallström har gjort oss ovänner med finnarna och en samlad arabvärld. Och nu vår listetta i EU Marita Ulvskog med danskarna. Det danska beslutet kan vara en logisk konsekvens av migrationsminister Morgan Johanssons ihärdiga förnekande om att det förevarit bilaterala kontakter medans hans danska motpart sagt motsattsen i tillägg till Ulvskogs utfall. Danmark har, under en vecka, tagit konsekvenserna av att Tyskland gjort avsteg från Dublin 3, vilket är möjligt, för att lätta något på trycket samt hålla igen lite åt oss då vårt system för asylmottagning sannolikt står i begrepp att kollapsa.

När Danmark ser på Ulvskog och Löfvens uttalanden sedan i söndags får de sannolikt inte ihop bilden längre vilket är helt logiskt. Inte ett tack för att de håller emot, däremot en kaskad av otidigheter från vårat förstanamn i Bryssel. Då slutar de till slut hålla emot vilket rimligen Stefan Löfven borde begripa. En rätt naturlig reaktion.

Vi kan börja fundera på vilka ministrar som inom kort blir avdelade för att förolämpa Norge, Island samt Färöarna och på vilket sätt samt hur vi därefter tar oss an relationerna med Baltikum och Polen för att fullända vår Europapolitik.

Detta är vår feministiska, moderna, utrikespolitik. Vare sig mer eller mindre.

 

Copyright Kjell Nilsson Mäki

Copyright Kjell Nilsson Mäki

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.