Oktoberfest med mörka förtecken

Copyright Kjell Nilsson Mäki
  • Måndag 14 Sep 2015 2015-09-14
E-post 0

Der Spiegel International rapporterar om situationen i Tyskland vilket även  svenska medier gör. Tyskland har tillfälligt, enligt avtal, inhiberat Schengenavtalet och inför nu passkontroller vid gränsen till Österrike. Samtidigt växer protesterna bland de tyska inrikesministrarna i de tyska förbundsstaterna mot Förbundskansler Angela Merkel. De menar, med viss rätt, att hennes beslut om att öppna gränserna kom för hastigt och att de olika förbundsstaterna inte hunnit förbereda sig. I helgen kom 13 000 flyktingar till München som nu står på kollapsens rand. Denna situation sammanfaller med Oktoberfest, den Bayerska skördefesten, som svämmar av öl och nationalistiska känslor. De som varit på denna festival, i de fyra stora öltälten, vet vad jag menar.

Schengenavtalet är, vid sidan av Dublinförordningen, det som symboliserar EU för många medborgare – som gör det verkligt. Synligt.

Vi kan fundera något på hur nu centrifugalkrafterna utvecklas i Europa samtidigt på vad som händer i Tyskland. Den vid sidan av Frankrike kanske viktigaste aktören i EU. Vad som händer med en försvagad Merkel och om även de tyska förbundsstaterna börjar ifrågasätta inte bara EU utan även förbundskanslern som vid sidan av Fredrik Reinfeldt fått stå som symbol för Europas öppna hjärta. Det finns en mycket stark lokalpatriotism i Tyskland. Vi kan fundera på om det är rimligt att anta att inhiberingen av Schengenavtalet kommer vara tillfälligt. Hur länge ett sådant avsteg kan kunna råda innan detta avtal pulvriseras. Och vad som händer om så sker.

Faller nu Merkel så bör vi inte underskatta vad som komma skall. Där förutsägbara händelsekedjor startar för att landa i något oförutsägbart och skrämmande.

Copyright Kjell Nilsson Mäki

Copyright Kjell Nilsson Mäki

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se