Proportioner och relationer

Copyright Kjell Nilsson Mäki
  • Fredag 11 Sep 2015 2015-09-11
E-post 0

Efter en serie artiklar om den största moskén i Gävle bombhotades under torsdagen tidningen Gävle Dagblads redaktion efter en rad med kritiska artiklar mot den lokale imamens stöd till IS. Detta sammanfaller med dagen som sannolikt skakat om nästan samtliga dagstidningars  ledarredaktioner. Sverigedemokraternas trend som pekar på ett väljarstöd från var fjärde väljare har inte kunnat brytas av flyktingströmmarna från Mellanöstern. Den absolut mest motsägelsefulla kommentaren, som borde slå rekord i form av att sakna kontakt med verkligheten, kom från Aftonbladets journalist Olof Svensson:

”Den dramatiska utvecklingen i Europa har mötts av ett massivt folkligt stöd för en humanare flyktingpolitik. Men stödet återspeglas inte i Aftonbladet/Inizios väljarundersökning under perioden 2 till 9 september”.

Vi kan fundera något över proportioner och reaktioner.

I praktiken alla ledarredaktioner och många ledande samhällsdebattörer har i varierande utsträckning satt bilden av ett politiskt parti i ett lilleputtland som Sverige som ett större hot mot världsfreden än en rörelse som korsfäster barn, bränner krigsfångar levande i burar, våldtar kvinnor och idkar slavhandel. En rörelse som idag rekryterar aktivt i olika utanförskapsområden och lyckats övertyga 300 svenska medborgare om det förträffliga i detta. En rörelse som genomfört terrorattentat i Paris och Amsterdam och som planerat att genomföra sådana i städer som Köpenhamn och London.

Denna rörelse, IS, hanteras av Sverige med silkesvantar i rädslan av att behöva bli kallad rasist från samma ledarredaktioner som i nu 13 år försökt stämpla rasist- eller SD-kortet på alla som vågar ställa kritiska frågor kring radikalisering av unga svenska män som sedan, efter rekryteringsprocessen, ser det som mer meningsfullt att korsfästa barn och slänga ut homosexuella från hustak än att bli en del av det svenska samhället. Fredrik Antonsson fångar sannolikt stämningsläget väl i sin senaste “remake” av Hitlers monolog i “Undergången”.

Att kritisera radikal Islam eller dessa rekryterare är inte något som prioriteras då det kan uppfattas som rasistiskt.

Copyright Kjell Nilsson Mäki

Copyright Kjell Nilsson Mäki, klicka på bilden för större upplösning.

Vi kan fundera på hur pass väl alla dessa ledarredaktörer, opinionsbildare och för den delen politiker ser på världen. Och i vilken omfattning de rör sig i samhället samt om de kan ärligt, som väckta mitt i natten, svara på frågan

”Vad är farligast idag, Sverigedmokraterna eller radikaliseringen av Islam”.

Som en liten ledtråd, om de är tveksamma, kan ni ge dem tipset om vilken rörelse har korsfäst flest barn levande, vilken rörelse som sprider rekryteringsfilmer med bestialiska avrättningar på nätet och som vars svenska utlöpare som nu tycks hota redaktioner till tystnad vi inte får prata om.

Copyright Kjell Nilsson Mäki

Copyright Kjell Nilsson Mäki

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.