Så här illa får man inte regera ett land

Copyright Kjell Nilsson Mäki
  • Tisdag 15 Sep 2015 2015-09-15
E-post 0

Karin Pettersson, chef för ledarredaktionenAftonbladet publicerar idag en ledartext jag bedömer större delen av väljarkåren kan skriva under på. Stefan Löfven måste idag när han läser upp regeringsdeklarationen ha ändrat inställning till sitt ämbete. Han måste dels bli mer synlig, dels visa ledarskap och vilja men även bygga om sitt lag. Det är första gången som Aftonbladet skriver om det senare. Lagbygget under Löfvens första år gnisslar betänkligt och endast ett fåtal ministrar har visat sig ha potential att växa in i ansvarsrollen. Ygeman och Hultqvist lyser som klara stjärnor över en regering där endast en handfull blinkar till ibland.

Ministrarna Åsa Regnér, ansvarig för barn-, äldre- och jämställdhetsfrågor, Annika Strandhäll samt Ylva Johansson, socialförsäkrings- respektive arbetsmarknadsministrar har börjat glimra till men det är också allt av de socialdemokratiska ministrarna, statsministern inkluderad, mäktar med. Morgan Johansson, justitieminister, ligger precis på gränsen. Av de miljöpartistiska är det i praktiken bara Isabella Lövin, bistånd, som vid sidan av Per Bolund, som förstått innebörden av jobbet. Övriga är snarast att beteckna som trafikolyckor av varierande grad där köerna av journalister blir längre och längre, exakt som ”titt-köerna” av bilar så fort det varit en trafikolycka. Ingen vill ta i det, men alla vill stanna till och titta på eländet.

Sju av tjugotre ministrar får godkänt, två får högre betyg än så. En balanserar precis på gränsen men femton får inte godkänt, inklusive statsministern.  Statsministern kan inte klara sig undan kritik genom att skylla på att han innan Decemberöverenskommelsen var låst av det parlamentariska läget. Tomas Rambergs analys i SR vittnar mellan raderna om en tafatthet även i frågor utanför budgeten.

Stefan Löfven måste nu snabbt bygga om sin stab och inte bara i regeringen. Hans närmaste rådgivare i form av statssekreterare och talskrivare kan inte ha presterat något av substans annat än interna positioneringsspel eftersom då skulle Löfvens personliga prestation varit hundrafalt bättre. Många av rådgivarna är sprungna ur Bommersviksakademin och för dessa är politik inte att ta ansvar för ett land utan mer av ett socialt spel om positioner.

Valet att i flera departement blanda socialdemokratiska statsråd med miljöpartistiska har medfört onödiga låsningar. Tjänstemän på hög nivå vittnar om att bara tre departement tycks fungera; Inrikes-, Försvars- samt Arbetsmarknadsdepartementet. Hans första år har dessutom präglats av felaktiga och motsägelsefulla underlag, oförmåga att hålla rätt på namn och papper, samt att det vilar en förbannelse över hans statssekreterare, talskrivare och rådgivare. Eller att de helt enkelt är riktigt, riktigt, dåliga som rådgivare.

Så fort de säger åt honom att han skall använda ordet tydlig blir han otydlig, så fort han säger att han vill ha ordning och reda i någonting blir det rörigare än någonsin. Migrations- och flyktingpolitiken är ett talande exempel på detta. Så rörigt det är nu har det aldrig varit och inte heller här kan Stefan Löfven skylla på utvecklingen i Europa. Avsaknaden av egen linje samt reservplaner gör att vi helt enkelt upplevs som röriga, motstridiga och tidvis direkt konstiga i internationella sammanhang rapporterar källor från Berlin, Paris och Bryssel.

Alliansen har stängt många dörrar för samarbete och det kanske är lika bra. Alliansen kunde lika gärna bytas ut mot en hubot då den helt ser ut att sakna egen vilja eller tankeverksamhet men dessvärre går inte det. Och, de har tyvärr möjligheten att rösta ner det lilla vettiga som till slut kommer ut från Rosenbad vilket är det enda de gör. Även utanför budgeten.

Ansvaret vilar tungt på Stefan Löfven och hans stab samt de ur Verkställande Utskottet som är hans närmaste rådgivare från partiet. Men inte heller Alliansens halsstarrighet får godkänt. De är i allra högsta grad delansvariga för slutbetyget för Riksdagsåret 2014/15.

Så här illa får man inte regera ett land.

Copyright Kjell Nilsson Mäki

Copyright Kjell Nilsson Mäki

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se