Smitningseffekten

Copyright Kjell Nilsson Mäki
  • Tisdag 1 Sep 2015 2015-09-01
E-post 0

Folkpartiet vill utreda om det är möjligt att införa en snabbare behandling av asylsökningar från ”säkra länder” som en del i en reformerad asylpolitik. Förslaget har redan stöd inom moderaterna och kristdemokraterna. Pressen från bland annat LO ökar att moderater och socialdemokrater gör upp om migrationspolitiken. Om Folkpartiets förslag skulle ingå som komponent skulle detta leda till att regeringssammanhållningen utmanas. Miljöpartiet blockerar, enligt säkra källor i regeringskansliet, varje sådant ingrepp. Förändringar i likhet inför lagen och att göra avsteg från individuella prövningar är en sådan princip inom asylområdet som det inte ens är lönt att ta upp med Miljöpartiet. Miljöpartiet blockerar idag i det närmaste totalt detta område som präglas av systeminfarkt.

Om nu detta hinder ändock skulle kunna övervinnas så finns det risker med en uppgörelse utanför Riksdagen. Denna skulle få ”Decemberöverenskommelse-lika” drag och ytterligare spä på stigmatiseringen av Sverigedemokraterna samt befästa deras roll som enda oppositionsparti. En stigmatisering som endast Sverigedemokraterna tjänar på, Morgan Johanssons smitning från debatten med SD:s partisekreterare Rickard Jomshof i SVT var inget som regeringen kan sägas tjäna på.

Richard Jomshof

Att sedan Jomshof gjorde slarvsylta med sin lågmälda och överseende lärarutstrålning av sin motståndare, vänsterpartisten Christina Höj Larsen, förvirrade sannolikt många väljare ännu mer. Hur kunde denna så lågmälda lärare fått sparken från sin lärartjänst för sina åsikters skull när han så artigt, med huvudet lätt på sned, lugnt lät en lätt kolerisk motståndare prata klart. Att sätta Jomshof som partisekreterare istället för den öppet främlingsfientlige och nationalistiske Björn Söder liknar ett genidrag av Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson.

Det enda rimliga förhållningssätt nu är att regeringen och riksdagen kommer överens om att flytta frågan till riksdagen och börja bereda ärendet, för det måste beredas, i sammansatta utskott eller en beredning. Slå ihop socialförsäkringsutskott med andra som justitie-, utbildnings och justitieutskotten. I utskotten fördelas platserna efter partiernas storlek, i en beredning är alla partier lika representerade. Försvarsberedningen är ett exempel på en sådan.

Att arbeta med sammanslagna utskott har den fördelen att frågan per automatik hanteras enligt regeringsformen men även att Sverigedemokraterna inte kan säga att de sidsteppas även om deras förslag röstas ner eller vattnas ur. De är ju då med i arbetet. Vad det är som hindrar regeringen att välja denna väg är vanskligt att gissa sig till men sannolikt vill inte gruppledarna, någon enstaka undantagen, ha denna fråga i knät. Risken är överhängande att den låser upp mycket av annat riksdagsarbete i sin komplexitet.

Vi kan sannolikt dessvärre förvänta oss att se fortsatta låsningar på området. När inte ens regeringens företrädare vågar möta Sverigedemokrater i debatt eller ta några som helst egna initiativ på grund av regeringsinterna låsningar så kan vi se Sverigedemokraterna fortsätta håva in procent efter procent i opinionsundersökningarna samtidigt som ännu radikalare krafter vaknar till liv till höger om detta stigmatiserade parti. Frågan är om det var det som var avsikten med Morgan Johanssons smitning från sitt jobb häromdagen. Det är i varje fall det som kan komma att bli effekten.

Smitningseffekten.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se