Dockmästaren

  • Söndag 18 Okt 2015 2015-10-18
E-post 0

För första gången sedan Håkan Juholts dagar kryper Socialdemokraterna under 25 procent i en väljarbarometer från Sifo. Noteringen 24,6 procent tangerar nivån från januari 2012 då Håkan Juholt avgick som partiledare rapporterar flertalet medier. Förklaringsmodellerna är främst den pågående flyktingkrisen men detta är med största sannolikhet en sanning med stor modifikation. Regeringen Löfvens framfart har kantats av motsägelser och förvirring. Varje gång statsministern har utlovat tydlighet har resultatet blivit otydlighet. Varje gång statsministern utlovat ordning och reda har kaoset infunnit sig istället.

Något har lett oss till dagens socialdemokratiska ledarskap.

Det hela började fredagen den 27 januari 2012. Efter en period av kaotiskt ledarskap kulminerade det i en vecka av ledarlöst tillstånd. Efter att Håkan Juholt deklarerat sin avgång den 21 januari satte sig socialdemokraternas Verkställande Utskott sig i ett maratonmöte som först sent på onsdagseftermiddagen, eller tidig torsdag, resulterade i att IF Metalls ordförande Stefan Löfven till slut föll till föga för pressen att axla rollen som Socialdemokratiska Arbetarepartiets ordförande. För en yttre betraktare som såg hur partistyrelsen i full enighet utsåg Stefan Löfven, den före detta svetsaren, gavs intrycket att en cirkel slöts till slut. En riktig arbetare, tillika en svetsare som representerar genom sitt yrkesval själva sinnebilden av arbetarrörelsen, axlade nu arbetarrörelsens finaste och mest ansvarsfulla uppdrag. Lyckan var total och allt skulle nu bli bra. Socialdemokraterna skulle med Löfven åter nå nivåer där egen majoritet var inom räckhåll.

Carin Jämtin hade räddat partiet. Jämtin, omtyckt av alla och alltid ett vänligt ord till var och en. Men vem och vad är Jämtin? Partisekreterarposten når du i regel inte utan hårda nypor och politisk spelskicklighet.

Men något hände direkt. Strax efter presskonferensen avslutats intervjuades en lättad Carin Jämtin av bland annat SVT. Hon lät meddela att nu skulle Stefan Löfven bli politiker. Han skulle direkt sättas på ett två veckor långt internat på Bommersvik. Något hände på Bommersvik de två veckorna. Stefan Löfven utvecklades från att ha varit en stark, tydlig, hyllad och respekterad ordförande på IF Metall till….. något annat.

En marionett säger vissa. En osäker liten skolpojke säger andra. Något hände dessa två vinterveckor på Bommersvik. Den Löfven som vi tyckte oss känna försvann från scenen. En källa i Löfvens närhet fick frågan av mig om varför Löfven kom att utvecklas så svagt, om vilka som var hans närmaste rådgivare. Utan att namnge vilka som hade mest inflytande lät källan förstå att det var just rådgivarna som var problemet.

Det är inte någon hemlighet att Mikael Damberg ända sedan Mona Sahlins fall haft ordförandeposten i sikte. Hela Dambergs liv har syftat till att bli ordförande och statsminister. Att han inte lyckats än så länge beror på att antipatin mot honom sedan hans år som SSU-ordförande är för stark. När Damberg skulle väljas om för en period till marscherade vänsterfalangen, bland annat det mäktiga distriktet i Skåne, ut och deltog inte i beslutet. Trots att ingen motkandidat fanns. Damberg som ordförande skulle ha sprängt partiet inifrån. Under krisen med Juholt var det med andra ord centralt att hitta en kompromisskandidat som Damberg kunde kontrollera. Det blev Stefan Löfven till slut. Med Carin Jämtins stöd och aktiva medverkan. Damberg och Jämtin har varit ovanligt goda vänner fram till valrörelsen 2014 trots att de kommer från Stockholms län respektive Stockholms stad. De förenas av att de bägge är identitetspolitiker. Damberg ur ett taktiskt perspektiv – väljaren är en åsiktskonsument – emedan Jämtin är det av övertygelse.  Hur nu uppgörelsen såg ut i grunden är okänt men det är ingen slump att Mikael Damberg är näringsminister idag. Ansvarig för Stefan Löfvens hjärtefrågor trots obefintlig erfarenhet från näringslivet. Mikael Damberg har inte ens haft ett jobb i ett vanligt företag, än mindre utanför politiken.

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Att Carin Jämtins respektive Mikael Dambergs händer har vilat över Stefan Löfven är tydligt. Med fasta händer har de format politik, allianser samt rekryterat personal åt honom. Magdalena Andersson, finansminister, Emma Lennartsson, idag statsekreterare för inrikes samordning samt valgeneralen Jan Larsson var några av de medarbetare som bar Carin Jämtins signum. Emma Lennartsson är i sammanhanget en doldis men med stort inflytande. Hon kommer från Carin Jämtins partidistrikt Stockholms stad och är sambo med Stockholms stads kommunsekreterare, partidistriktets högste tjänsteman, Johan Sjölander. Sjölanders överordnade är ordföranden för partidistriktet. I detta fall Veronica Palm. 

Eftersom Carin Jämtin lyckades lämpa över ansvaret för hela röran kring Omar Mustafa, vars sfär hon står nära, på Veronica Palm att lösa kom reaktionen under sommaren 2014. Priset för att slippa få nedsmutsade händer i relationen med Socialdemokrater för Tro och Solidaritet skulle bli högt. Jämtins nära band med denna sidoorganisation går långt bak i tiden. 2006 lät hon, som biståndsminister, rekrytera Peter Weiderud dess förre ordförande, som politisk rådgivare till henne på UD.

Något öppnade för att Mikael Damberg skulle kunna manövrera ut den självklara kandidaten till samordningsminister, Jan Larsson, som var Carin Jämtins förtrogne. En samordningsminister av Larssons kaliber, han hade en gång i tiden Lennartssons jobb under Göran Persson, hade varit en svår nöt att knäcka för Dambergs vidare avancemang. En samordningsminister hade suttit som effektiv grindvakt åt statsministern men med Larsson ur vägen föll hela det konceptet. Numera kan Damberg tämligen ostört titta in för ett ”chit-chat” mellan fyra ögon med Löfven. Utan intervention. Jämtins ambitioner att med stab flytta in i Arvsfurstens palats var efter detta lätta att grusa. Margot Wallström hade sedan i mars börjat bli synlig i Cephalus och tydligt aviserat att hon kunde tänka sig att göra come-back i politiken som utrikesminister. Wallström har en mycket väl utvecklad talang för att nosa upp intressanta jobbmöjligheter.

Jämtin ställdes därmed utanför regeringen. En regering där taburetterna fördelades redan i perioden mellan Almedalsveckan 2014 och den 15 augusti. De tecken som styrker detta är att självaste valgeneralen helt plötsligt valde att ta semester i själva valspurten. Jan Larsson försvann helt enkelt en vecka under valrörelsen men kom tillbaka och levererade ändå. Han är känd för sin professionalitet men hade svårt att direkt efter beskedet att han inte skulle komma ifråga för en ministerpost dölja sin bitterhet. Lika svårt som Carin Jämtin hade, och fortfarande har, att internt dölja sin besvikelse.

Hur detta nu slutar vet ingen med säkerhet men som partisekreterare har Jämtin alla möjligheter att påverka framtiden. Hon äger partistadgarna. Det är ingen slump att istället för att banta det Verkställande Utskotten genom att sparka ut särintressen som Socialdemokrater för Tro och Solidaritet som står Jämtin nära istället utöka det med HBT Socialdemokrater i Sverige. Jämtins tidigare presskontakt, Alaa Idris som även hon står Tro och Solidaritet nära, är idag organisationssekreterare. Den tjänsteman som har att ansvara för stadgarna under Carin Jämtin. Kontrollerar du, och behärskar, stadgarnas utformning har du goda möjligheter att kunna utveckla din egen karriär i önskvärd riktning. Eller grusa andras.

Maktspelet fortsätter och är i sig en förklaring på varför vi står handlingsförlamade inför den största utmaningen som samhälle under efterkrigstiden. Spelet har överhanden över verkligheten och med en partiledning som ser politik som en sällskapslek och en partiledare som kontrolleras av andra istället för att ta ansvar för ett land så blir det inte bättre än så här.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.