En krona om dagen

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se
  • Måndag 12 okt 2015 2015-10-12
E-post 0

Veckan som kommer kan komma att visa med vilken hastighet vi närmar oss den politiska systeminfarkten. Omdömet av gårdagens partiledardebatt från olika förstå-sig-påare och statsvetare spretar högst betänkligt och inte heller folkets dom i Aftonbladet respektive Expressen ger något entydigt svar. Eller är kanske det just det de gör i sin spretighet. Det fanns ingen vinnare. Det mest remarkabla engagemanget stod debatten kring Jan Björklunds val av rosa slips för vilket i sig torde avrunda analysen av debatten rätt väl. Inte ens efteranalyserna är värda att läsa.

Något har dock hänt de senaste veckorna i debatten. Det Ledarsidorna.se skriver idag hade varit omöjligt att skriva för en månad sedan. Oron i samhällskroppen är påtaglig nu men trots det kommer det en del rätt trista mail med jämna mellanrum som reaktion på olika artiklar. Mest tydligt den senaste veckan då tre artiklar har blivit klassade som lögn. I mailkonversationen med läsaren ställdes frågan om exakt vad som var lögn då alla beslut från bland annat Försvarsmakten och Migrationsverket fanns bifogade. Läsaren kunde till slut inte visa vad utan återkom med att det var just publiceringen som var skadlig.

Denna konversation kom rätt väl att symbolisera stämningen inom framför allt regeringsunderlaget. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Vi har fastnat i en malström av lögner, mörkningar och skruvade fakta. Väl understödda av samhällsengagerade medborgare med stort medialt genomslag men något mindre av nationalekonomisk och statsvetenskapligt underlag för sina utspel. Våra politiska och ideologiska motståndare har däremot haft en enkel resa. De har kunnat hålla sig till faktiska sakförhållanden.

Ledarsidorna.se drivs i grunden helt idéellt och gick för bara några dagar sedan ut med donationsmöjligheter på olika sätt. Jag vill undvika reklam eller att lobbyorganisationer köper plats för partsinlagor. Sådana propåer har funnits. Ledarsidorna.se bör, anser jag, vara reklamfri då jag vill att texterna, Kjell Nilsson Mäkis illustrationer samt kommande videokanal skall tala för sig självt.

Gensvaret har varit överväldigande och det finns nu ekonomi att dels utveckla sidan, dels lägga mer tid på utredning och granskning för en tid framöver. En kickstart av oväntat slag och jag sänder alla givare och donatorer ett stort tack med detta. Men jag insåg att även detta kan bli svårt att hantera. Vad som kommer krävas är mer stabilitet. Därför kan läsare nu bli månadsgivare till Ledarsidorna.se, trettio kronor per månad.

Om du tycker att det jag har att säga är värt en krona om dagen skulle det betyda mycket för mina möjligheter till framförhållning. En sådan månadsdonation betyder minst lika mycket som de större bidrag som jag fått hitintills.

Ledarsidornas publicistiska idé är att bedriva ”granskande opinionsjournalistik” med måttot från en av mina mentorer att det räcker med att visa hur det ser ut i samhället, du ska inte behöva tala om vad  läsarna skall tycka. Och där kommer sanningen in i bilden. Att kunna beskriva världen som den ser ut på ett sätt som väljarna känner igen sig i.

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Med detta sagt vill jag peka på att vi i dagens situation, där de jag sympatiserar med i grunden gjort lögnen och undanflykten till sitt främsta vapen mot våra ideologiska motståndare som slåss med sanningen som sitt är allvarligare än vi tror. Om vi bara har lögnen och den undanhållna sanningen samt den partiinterna censuren som verktyg mot en motståndare som bara behöver använda sig av just sanningen är det tveksamt om vi kan kalla oss demokratiska humanister längre.

Det är till och med tveksamt om vi gör oss förtjänta av demokrati.

Demokratin, yttrandefriheten samt att hela tiden arbeta med en verklighetsbeskrivning väljarna känner igen sig i, är det jag brinner för. Det är detta jag vill vidareutveckla men då behöver jag nu mina läsares stöd.

Med en krona om dagen.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se