Ett gammalt regeringsordspråk

Cpoyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se
  • Söndag 25 okt 2015 2015-10-25
E-post 0

Syriens president Bashar al Assad öppnar för val i Syrien som ett steg i att få slut på konflikten. Detta säger den ryska parlamentsledamoten Alexander Jusjenko till AFP. Att al Assad står Vladimir Putin nära är ingen hemlighet, inte heller att han utnyttjar Putins generositet genom att ta tillfället i akt att rensa rent på Syriskt territorium från andra former av frihetströrelser.

Att spelplanen i Syrien håller på att förändras dramatiskt är något som vi inte hör mycket av i svensk media. The Jerusalem Post kunde den 5 oktober rapportera om hur syriska flyktingar nu återvänder till Syrien från lägren i Jordanien. Motivet då var att de var tvungna att återvända för att skydda sina familjer. Något som då sannolikt lättat något på trycket eftersom tio procent av Jordaniens befolkning bedöms vara syriska flyktingar. Runt hälften utgörs av palestinier. Vad ingen idag rapporterar om är att denna återströmning nu tilltar. Allt fler syriska flyktingar återvänder nu från de jordanska flyktinglägren. Men av andra skäl.

Cpoyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Cpoyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Rapporter till Ledarsidorna.se från NGO:s på plats i lägren samt källor nära det Jordanska kungahuset rapporterar nu om hur lägren sakta töms på män. Unga män. Den stora oron i Jordanien nu är att eftersom fler och fler inser att det inte finns någon framtid i flyktinglägren åker dessa tillbaka till Syrien och ansluter sig till ISIS. De lockas med pengar, en uppgift i livet och en möjlighet att bli någon igen i stället för att sitta i ett tältläger och vänta på utdelning av matkuponger. Matkuponger som blir färre och färre eftersom allt fler länder nu följer Sveriges exempel och omfördelar biståndsmedel till att täcka inrikes migrationskostnader.

Även källorna nära det Jordanska (Hashimitiska) kungahuset uttrycker en stor oro då radikaliseringen kan slå rot i de stora flyktinglägren. Och därmed spridas även till andra läger. Det är ingen hemlighet att Polisarios läger i Tindouf, Algeriet, är tummelplats för IS nära släkting AQiM, Al Quaida in Mahgrib eller Al Quaida i Nordafrika.  Det som sker i Jordanien och Syrien affekterar en hel region. Inte bara en hel region. Expressen rapporterar om En tidigare religiös ledare från Göteborg, Shejk Abdulkadir Mumin – som nu svurit trohet gentemot ISIS. Abdulkadir Mumin har tidigare haft en topp-position inom terrornätverket al-Shabab och bott tio år i Göteborg.

Samtidigt, idag, genomförs ett EU-toppmöte i miniatyr på västra Balkan. EU kommer att upprätta en ny Frontexinsats vid gränsen mellan Grekland, Albanien och Makedonien.  Mötet har drivits fram av den tyska förbundskanslern Angela Merkel som vill diskutera hur länderna ska kunna ta fram gemensamma åtgärder med anledning av den stora humanitära katastrofen för alla flyktingar som kommer till Europa. Sverige hade möjlighet att vara med men mötet hade villkorats med att de som deltar, oavsett nivå, skulle kunna ha något att erbjuda i form av tält, modulhus eller personal till den gemensamma gränsbevakningsstyrkan. En annan fråga, som enligt muntliga källor, diskuteras är att förstärka patrulleringen i vattenområdet mellan Grekland och Turkiet dagtid. Detta kommer pressa båtarna med flyktingar att passera nattetid istället. Med kända, och ökade, risker. Höststormar och mörker i kombination ger det resultatet.

Att Sverige inte deltar är dessutom en tydlig signal på hur hårt det svenska systemet, inklusive gränskontrollen, är pressat rapporterar källor från kvarteren runt Rosenbad. Vi har inte längre något att erbjuda – tvärtom råder det brist på det mesta i den svenska migrantprocessen. Inte minst personal vid fronten, poliser, inhyrda väktare, fältassistenter, socialsekreterare, migrationsverkspersonal och många andra, rapporterar om långa arbetspass och utebliven veckovila. Delar av samhället har gått in i en krisorganisation och allt fler börjar ställa sig frågan om hur länge regeringen avser låta detta fortgå. Inom fler myndigheter börjar tjänstemän även ifrågasätta Sveriges motstånd till att klassa Turkiet som ”säkert land”. Sverige är i praktiken ensamt om denna position vilket i sig sinkar övriga EU:s process att kunna upprätta ett bättre fungerande yttre gränsskydd. Det kommer dessutom fler och fler signaler från Finansdepartementet om en orolig politisk ledning som nu vänder på varje budgetpost för att hitta besparingar vilket pekar på att tränger in i statsministerns medvetande efter att ha censurerats under lång tid. Tjänstemän kammar nu igenom den lagda budgeten med luskam för att hitta medel. Ner på 100 000-kronorsnivån vilket säger en hel del om en situation där Finansdepartementet i regel använder miljoner som minsta enhet.

Bättre än såhär ser det inte ut för dagen. Nu stundar en ny vecka. Den kommer se exakt ut som den förra. Och efter den ytterligare en. Med i stort sett samma innehåll som de tidigare. Om inte någon börjar ta vissa beslut.

När finansdepartementet börjar vända på varje sten för att hitta nål- och felräkningspengar är i regel statsministerns löften, oavsett partifärg, i begrepp att brytas.

Ett gammalt regeringsordspråk.

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se