Klassisk underrättelseprognos

  • Söndag 4 Okt 2015 2015-10-04
E-post 0

Sverige upplever den svåraste flyktingsituationen i modern tid och nu krävs extraordinära åtgärder. Det sa migrationsminister Morgan Johansson och Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson på en presskonferens under lördagen. Det stora antalet flyktingar som kommer till Sverige ställer Migrationsverket inför helt nya utmaningar. Nu börjar boendeplatserna att ta slut och Migrationsverket har därför vänt sig till andra myndigheter för hjälp, däribland Kriminalvården och Försvarsmakten.

– Inom ramen för det system alla är bekanta med börjar vi närma oss vägs ände, säger Anders Danielsson.

Systemkollaps.

De som sedan två till tre år tillbaka försökt varna för detta har frusits ut ur sina partier, pressats över i Sverigedemokraterna eller helt enkelt tystnat under hoten från sina partikamrater att ”låta som en Sverigedemokrat”. Brunkortet har mulats på alla som har det tveksamma omdömet att ifrågasätta systemkapaciteten. Morgan Johansson, justitieminister (S), säger dessutom att ingen hade kunnat förutse denna händelseutveckling. Även det är direkt felaktigt och det vet han om. Tecknen har varit tydliga och att regeringen inte har haft den informationen är helt enkelt inte rimligt att anta. Ett exempel på detta är Migrationsverkets beslut att utreda Rinkabyfältets förutsättningar för att kunna ställa om till flyktingläger.

Beslutet fattades den 28 augusti på grundval av information om att flyktingläger i Turkiet och Jordanien började tömmas. Det tar ungefär fyra veckor för en flykting att ta sig till Sverige. Beslutet diariefördes först den 23 september, dagarna innan pressen blev uppenbar för andra. Ungefär fyra veckors försening….

Migrationsverkets operativa chef fattar rimligen inte ett utredningsbeslut av denna karaktär utan att informera vare sig generaldirektören eller Morgan Johanssons statssekreterare. Och varför dröjde det med diarieföringen? In i det längsta försöka skjuta allt obehagligt framför sig eller att medvetet försöka undvika obehagliga frågor som skulle kunna utmana opinionen som fortfarande är vänligt sinnad enligt media.

Regeringen har känt till allt detta. Morgan Johansson har varit fullständigt klar på att när de stora flyktinglägren i Jordanien och Irak började tömmas i slutet på augusti så skulle detta påverka oss från mitten på september och framåt. Klassisk underrättelseprognos. Nu råder dessutom panik i regeringskansliet. Tjänstemän som arbetar med migrationsfrågor tvingas arbeta eller vara tillgängliga från klockan sex på morgonen till midnatt varje dag. Att paniken slagit till blir uppenbart då regeringen nu rundat den permanenta krisstaben, Säkerhetsrådet, för att skapa en ny struktur med oklart mandat. Snabba organisationsförändringar utan eftertanke. Erfarenheterna av denna form av ledarskap är generellt dåliga.

Tjänstemän på Migrationsverket och Säkerhetspolisen vittnar om hur denna systemkollaps sprider sig. En källa på Säkerhetspolisen vittnar om att även den organisationen nu till slut börjar ge upp under trycket. De män som säger sig flytt Syriska armén måste utredas av SÄPO om de inte kan klart redogöra för vem de är, vad de gjorde i armén och vilka enheter de tjänstgjort vid. Denna situation har utvecklats från ”pressad” till ohållbar den senaste månaden. Säkerhetspolisen har inte de resurser som erfordras för att kunna garantera rikets säkerhet längre. Vi vet inte längre vilka som är här. Allt detta vet Morgan Johansson och även Anders Ygeman som ansvarar för myndigheten.

Parallellt med detta ser jag på Facebook hur godhjärtade katastrofturister beger sig till Centralstationen i Stockholm som lördagsnöje. Jag passerade där igår kväll.

Jurister och advokater stod samlade i ett hörn för att ge flyktingarna råd om hur de skulle lägga upp sina historier för att erhålla asyl, andra passade på att en lördag på frivillig basis köra flyktingar till härbärgen i några timmar. De dessa har gemensamt är att de bidrar till en snabbare kollaps. Advokaterna intervenerar i Migrationsverkets processer genom att lägga historier tillrätta samtidigt som katastrofturisterna glömmer bort att det kommer en måndag. En måndag när de sitter vid fikabordet på jobbet och stolt deklarerar sin godhet emedan Migrationsverkets resurser går ner på normal nivå igen. Effekten av den temporära godheten, att de lyckades hålla undan ett par dagar, var bara ett spel för ögat. Kamma lite medhårs. De lurar systemet. När kollapsen sedan kommer så blir kraften i infarkten ännu kraftigare.

Men nu mattas intresset rapporterar SVT. Inte heller det borde vara en nyhet för Morgan Johansson. Ledarsidorna.se har varnat för detta. En varm rosa fluffig vind som strålar av kärlek som uppstår snabbt kan nu snabbt komma att ändra riktning. Till något becksvart och iskallt. Allt beroende på en regering som inte varit uppgiften mogen, en åsiktskorridor som stämplat whistleblowers som rasister och i Socialdemokraternas fall en partikultur av utfrysning av de som inte joddlat partiledningens lov i parti och minut utan istället försökt varna.

Vi kan fundera ett varv vart det kommer leda oss. Vi kan fundera ett varv till om det är rimligt att anta att vi har en regering som är uppgiften mogen. Och med detta försöka klura ut vad som riskerar hända vid nästa val. 

Klassisk underrättelseprognos.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.