Lappkast i störtloppspisten

  • Onsdag 14 Okt 2015 2015-10-14
E-post 0

Vi lever i extrema tider och måste ta till åtgärder som ger tydliga resultat. Om dagens utveckling fortsätter, med 10.000 asylsökande per vecka och ännu större press på systemen, kommer politikerna att tvingas att enas över blockgränsen. Det är bättre att de gör det innan situationen gått från akut till desperat.

Detta är slutorden i dagens osignerade ledartext i Dagens Nyheter. Det som gör den intressantare än andra är att Peter Wolodarski, DN:s chefredaktör och före detta chef för just ledarsidan, så sent som den 30 augusti i år menade att vissa uppgifter tas för sanningar bara de upprepas tillräckligt många gånger. Att det frammanar oro och rädsla samt att hela debatten om flyktingmottagande egentligen bara var ett spöke.

Något har hänt i Elfenbenstornet på Mariebergsklippan. Något dramatiskt. Någon tog kanske hissen ner till markplanet eller kanske passerat Stockholms Centralstation.

Såväl Expressen som Svenska Dagbladet har sedan en längre tid pekat på det som nu helt plötsligt Dagens Nyheter försöker ställa sig i främsta ledet och driva opinion för. Aftonbladet är hopplöst efter och manar fortfarande till att implicit stämpla alla som uttrycker oro för rasister och dysterkvistar. Karin Pettersson gör tappra försök och så sent som igår menade hon att I dag målar politiker i flera partier upp en överdriven bild av någon slags hotande systemkollaps. Hon har sannolikt inte förmågan att ta in den sammanställning som Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap sammanställt. Om hon dessutom hade tagit sig tiden och läst några av detaljsvaren från länsstyrelserna så hade bilden av kommuner och landsting som står på infarktens rand blivit tydlig.

Vad vi ser är hur Peter Wolodarskis DN nu försöker göra ett hederligt svenskt lappkast i störtloppspisten samt hur Aftonbladet genom Karin Pettersson fortsätter låtsas som det regnar. Som om samhället utanför redaktionen inte existerar annat än i teorin.

Onekligen rätt spännande, för en gångs skull, att läsa ledarsidor. Inte för innehållets skull, dessa är ofta obsoleta och hopplöst frånkopplade medborgarnas vardag. Det intressanta ligger i att åskåda alla dessa heltidstyckare när de springer nästintill desperat med fingret i luften medan de fortfarande tror de har någon trovärdighet.

Men om det ger något i övrigt att läsa dessa ledarsidor? Tveksamt. Mest svart humor.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se