Låt oss spela flyktingschack

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se
  • Torsdag 22 Okt 2015 2015-10-22
E-post 0

EDIT 20:00

Det finns uppenbarligen läsare som tror att jag, med denna text, försöker rättfärdiga de vedervärdiga attentat som ägt rum i Trollhättan idag. Det finns inget som kan försvara det som hänt.

Syftet med texten är att problematisera kring orsakssambanden. Klarar vi inte av det så är det frågan om vi kan kalla oss för tänkande varelser och därmed kunna förebygga denna typ av avskyvärda dåd.

SLUT EDIT.

 

Dagens situation är inte hållbar i längden. Det säger migrationsminister Morgan Johansson och finansminister Magdalena Andersson angående Migrationsverkets nya flyktingprognos.

– Hittills har vi klarat av detta, men det är en enorm logistisk uppgift vi står inför, säger migrationsminister Morgan Johansson.

Morgan Johansson talar också om behovet av en lag som tvingar alla kommuner att ta emot asylsökande och om delat ansvar inom EU. Finansminister Magdalena Andersson sade att regeringens budget inte kommer att påverkas av den nya situationen.

– Men vi kommer både att behöva låna och spara pengar för att klara detta. Den här kostnadsutvecklingen är inte hållbar.

I arbetet kommer vissa områden att värnas, till exempel vård, skola och omsorg samt åtgärder som skapar jobb menar regeringen. Ordet ”värnas” betyder inte att dessa områden kommer vara fredade. Dagens situation, som kommunicerat av regeringen och Migrationsverket, är långt ifrån hela sanningen. Migrationsverkets prognos innehåller en hel del ytterligare information för det tränade ögat.

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Prognosen talar om ett spann där den lägre gränsen är 160 000 asylsökande. Den talar mindre om de som passerar landets gräns. Källor vid gränspolisen talar om ett högre antal och nettot, de som blir kvar efter att vissa valt att ta sig vidare till Norge respektive Finland, blir det netto som väljer att vänta med sin registrering eller att leva ett skuggliv i Sverige. Med svartjobb och boendeformer som bara Gud vet hur de är. Det nettot redovisas inte. Rapporten utelämnar dessutom något viktigt. Vilka “pull” – faktorer som finns för migranter att söka sig till Sverige. I former av ekonomiska förmåner under asyl- och integrationsprocesser.

Prognosen kan dessutom visa sig obsolet redan idag. Igår slogs alla tidigare rekord i antalet registrerade asylsökande i Sverige. Samtidigt slogs alla tidigare kända rekord i antalet båtflyktingar över medelhavet rapporterar flertalet källor.

Samtidigt med dessa mörka siffror så har vi i Sverige idag sett ett fruktansvärt brott begås. Nyhetsrapporteringen talar om en högerextrem som tagit minst två liv. Vi har även sett fem bränder i flyktingboenden eller tänkta flyktingboenden den senaste tiden. Daniel Poohl, Expo, menar att de som varnat för systempåverkan eller kollaps är medskyldiga till det som sker i form av mordbränder. Vi bör ställa oss frågan om vad som är orsak och vad som är verkan. Om själva informationen om systempåverkan var orsaken eller om det var insikten om att situationen var värre än vad politikerna sagt var det. Vi bör ställa oss frågan om hur det har gått för oss när våra motståndare och samhällets mörkerkrafter vinner på en korrekt verklighetsbeskrivning och vi försvarar oss med skruvade sanningar och önsketänkande utan verklighetsförankring.

Regeringen, och oppositionen (gäller även förra mandatperiodens regering respektive opposition) har de senaste tio åren haft god information om hur migrantströmmarna rör sig. De, och framför allt myndigheter som Ekonomistyrningsverket, Rikspolisstyrelsen, Migrationsverket, MUST samt andra har kunnat ta del av tidig information om när och i vilken omfattning olika flyktingläger töms. Tiden från att en flyktingrörelse börjar i Iraq, Jordanien eller Syrien tills vi märker det i Tyskland eller i Sverige är ungefär fyra veckor visar empiri. Tjänstemän på samtliga dessa verk, samt de opolitiska handläggarna på regeringskansliet, vittnar om en politisk ovilja oavsett politisk färg att ta till sig dessa fakta. Oavsett om det var Alliansen eller den nuvarande regeringen. De hoppas alltid ”på det bästa”. Att en god fé eller en trisslott skall förändra verkligheten. Plötsligt händer det.

Det går att belägga att migrationsminister Morgan Johansson var fullt medveten redan i augusti i var orienterad om volymerna som väntades under hösten. Han bör rimligtvis vara väl medveten redan nu om att dessa volymer inte kommer sjunka under vintermånaderna i år. Rapporterna från Sicilien, Lesbos, Lampedusa, Malta med flera vittnar om ökad tillströmning av människor i rörelse. Det som borde ligga Morgan Johansson, och hans stab, till last är att inte kommunicera detta i tid. Idag upplever de flesta, som en blixt från en klar himmel, hur deras nära vardag påverkas i form av vård, skola, omsorg samt tillgång till bostäder. En systempåverkan vi kommer vara tvungna att leva med i år framöver. Sannolikt i decennier med vår i allt väsentligt mediokra asyl- och integrationsprocess.

När verkligheten är vår regerings värsta fiende, och undanhållandet av fakta och konsekvenser våra förtroendevaldas bästa vapen, är det tveksamt om vi längre har ledare som hyllar den upplysta demokratins ideal.

Starka ord. Men likväl sanna. Regering och opposition spelar tillsammans schack med flyktingarnas och många andras liv. Det visar, om inte annat, de tragiska händelserna i Trollhättan idag.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se