På djupt vatten

Copyright Kjell Nilsson Mäki
  • Torsdag 8 Okt 2015 2015-10-08
E-post 0

Innan veckan är över kommer antalet asylsökande att passera den hittills högsta noteringen från 1992. Håller trenden i sig kommer nästan 180.000 människor att söka asyl i Sverige under 2015 rapporterar DN. Under den senaste veckan har nästan 8 000 personer sökt asyl i Sverige och nu uppger Migrationsverkets att deras ankomstboenden är på väg att ta slut. I Malmö, där trycket är extra hårt just nu, handlar det bara om dagar innan man måste börja använda gymnastiksalar och liknande som boende rapporterar Sveriges Radio.

– Vi måste ha planering för att det kan inträffa, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson.

Nyheten är publicerad klockan 18:50 i SR och 22:32 den 7 oktober i DN. Samtidigt läggs en appell riktad till Sveriges kommuner och allmänhet ut på Migrationsverkets hemsida. Appellen, eller uppropet, kan läsas som Slide-share dokument längst ner i artikeln. Parat med beslutet från Migrationsverket om att ta kommunala anläggningar i anspråk för evakueringsboende.

Uttalande och brev kommer mellan sex och tio timmar efter att Ledarsidorna.se begärt ut beslutet att börja öka antalet evakueringsboenden.

Det tog fyra timmar från begäran till att beslutet kom per mail, tidigare har det tagit maximalt trettio minuter. Ledarsidorna.se publicerade nyheten om ianspråktagande av kommunala fastigheter klockan 16:55., begäran om Migrationsverkets beslut skickades in 12:57, beslutet erhölls från registraturen kl 16:37 efter ett mail och tre efterföljande telefonkontakter.

Beslutet fattades den andra oktober men kommunicerades först den sjunde oktober till allmänheten.

Var handläggaren tvungen att kontrollera om hon fick lämna ut ett diariefört beslut? Eller kanske förvarna Migrationsverkets ledning?

Vad finns det mer i Migrationsverkets arkiv som vi inte vet om? Vad mer måste vi begära ut som vi fått reda på ryktesvägen?

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Det finns en risk i bristen på kommunikation med väljare och medborgare. Att den varma fluffiga rosa vind som smeker över Sverige förbyts i något annat. När vår “comfort zone” blir hotad. Vartefter nyheter levereras i efterhand, först när någon fått reda på det, resulterar ofta i någon form av motreaktion. En oönskad motreaktion. Det rosa fluffiga varma byts ut mot något brunt, hårt och kallt i folkopinionen. En rädsla om ”failed state” som sprider sig i samhället.

Vad är det mer vi inte vet? Frågan skaver.

Svensken är vänligt sinnad till migration och andra kulturer. Svensken i gemen är inte rasist. Men alla riskerar att bli. Fernissan nöts ner av Anders Danielssons och migrationsminister Morgan Johanssons benägenhet att först i efterhand beskriva det som medborgare och väljare fick reda på fast på annat sätt.

Det som finns under fernissan kommer vi, i värsta fall, få uppleva senast i valet 2018. Fortsätter Anders Danielsson och migrationsminister Morgan Johansson på den inslagna vägen kan de komma att underblåsa Klas Lundhs, Svenska Motståndsrörelsens obestridde ledare, profetia.

Sverigedemokraterna är bara en ofrivillig plog för radikalare alternativ.

De är ute på djupt vatten nu, dessa herrar. Mycket djupt vatten.

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.