Med trumf på hand.

  • Tisdag 6 Okt 2015 2015-10-06
E-post 0

EU är hårt pressat att hitta en lösning på den akuta flyktingkrisen. En av nyckelspelarna är Turkiets president Erdoğan. När han träffade EU:s ledare i Bryssel i dag hånade han Europas flyktingmottagande rapporterar flera svenska medier. Medans EU tar emot 200 000 flyktingar tar Turkiet emot 2,2 miljoner. EU vill få Turkiet att tillsammans med Grekland börja patrullera Egeiska havet samt anordna flyktingläger för 2 miljoner flyktingar.

Enligt obekräftade uppgifter har Tyskland sagt sig vara berett att i sådana fall ta emot upp till 500 000 flyktingar direkt från Turkiet. Asylprocessen skall därmed ske i lägren i Turkiet, och därefter ska de som beviljas asyl erbjudas en laglig väg in i EU. Som motprestation kräver Erdogan full finansiering, att Turkiet listas som ”säkert land” samt att han utan kritik från EU i framtiden kan hantera den kurdiska frågan efter eget behag. Erdogan vet med sig att han kan förbehålla sig rätten att spela korten hårt då bland annat Sverige nu har slut på boenden för nyanlända. Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson har svårt att dölja sin frustration över att försvarsmakten inte släpper Rinkabyfältet för etablering av flyktingläger.

I dagsläget är det i praktiken endast Cypern, Sverige och Tyskland som explicit motsatt sig Erdogans kravlista. Svensk socialdemokrati har en lång tradition av att stödja PKK även fast vi i regeringen har en annan representation. Mehmet Kaplan är sunnimuslimsk turk och Ibrahim Baylan är kristen syrian. Men. Situationen för Tysklands Angela Merkel förvärras för varje dag nu. Även i en förbundsstat som Tyskland finns gränser för hur mycket deras arbetsmarknad och bostadsmarknad har resurser att ta emot på kort tid. Tyskland har dessutom avsevärt bättre arbetsmarknadspolitiska förutsättningar då de satsat på lågkvalificerade, och lågavlönade, industrijobb istället för den höga automatiseringsgrad som vi utvecklat.

Hur den svenska regeringen kommer ställa sig avgörs i dagarna. Enligt uppgifter i Regeringskansliet har migrationsminister Morgan Johansson inget principiellt emot en sådan lösning emedan Margot Wallström är lika explicit motståndare till att ge Erdogan fria tyglar att lösa “problemet” med kurderna.

Signaler från Berlin under natten tyder på att Tyskland kan komma att vika sig för Erdogans krav. Det skulle innebära att Sverige kan köras över. Kvar står då Sverige och Cypern ensamma mot Turkiet. Att Sverige skulle kunna blockera ett sådant beslut är sannolikt inte rimligt och om förslaget skulle gå till votering (kvalificerad majoritet med minst två tredjedelar av medlemsländerna som samtidigt måste representera 65 procent av EU:s medborgare) så är det nog orimligt att anta att Sverige skulle rösta emot. Erdogan, och Turkiet, kommer noga notera vilka som är deras vänner och deras fiender. Sverige har idag 29 länder emot sig och räknar vi in Morgan Johanssons uppläxning av Storbritannien för deras njugga migrationspolitik så bryter vi 30 – gränsen. Med även Turkiet emot oss så är platsen i FN:s säkerhetsråd inte ens en teoretisk möjlighet inom en snar framtid.

Vi kan anse vad vi vill, men vid slutet av dagen så bör vi rimligen anta att Erdogan har alla starka kort på hand. Och vi de svaga.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.