Obsolet käbbel

  • Söndag 11 Okt 2015 2015-10-11
E-post 0

SVT partiledardebatt har nu gått av stapeln. En debatt som i första halvlek präglades av den numera avlidna Decemberöverenskommelsen samt migrationssituationen. Det som stannar kvar i medvetandet är några detaljer:

Ordet “Käbbel” har nu fastnat i fler partier och hos fler partiledare. Ett ord som jag bedömer att många väljare är rätt trötta på. Både som ord och som företeelse.

Annars:

  • Stefan Löfven, statsministern, förvånansvärt undfallande i flyktingfrågan. Han välte över ansvaret på polisen att genomföra inre gränskontroll och inte heller Alliansen eller Jimmie Åkesson tog upp de lagrum som finns i Utlänningslagen för regeringen att strama upp inflödet. Regeringen upplevs passiv. Överlag har Löfven svårt att möta kvinnor i debatten och blir lätt svamlig och hakar sig. Männen klarar han av bättre.
  • Gustav Fridolins, MP, påståenden om den höga utbildningsnivån fick stå oemotsagda av samtliga. Snarare förstärktes dessa. Trots att alla fakta talar för att vi framgent kommer ta emot fler med för den svenska arbetsmarknaden inadekvata kompetensprofiler.
  • Anna Kinberg Batra, M, var överraskande stabil och gav ett ansvarstagande intryck. En förändring sedan tidigare bleka prestationer.
  • Jimmie Åkesson var förvånansvärt passiv. Men det kan ha sin förklaring. Sannolikt är Åkesson väl medveten om att han med regeringens passiva hållning i den stress som flyktingströmmen nu utsätter många system för innebär att han har tiden på sin sida.
  • Jonas Sjöstedt, V,  gav ett närmast övertänt intryck.
  • Jan Björklund, FP, gick både till angrepp och öppnade för samarbete. Vart den resan tar honom och Folkpartiet vet nog inte ens han själv. Folkpartiet är idag ett parti utan någon egentlig åsikt om någonting då partiprogrammet är under helrenovering.
  • Ebba Busch Thor, KD, försökte att ta Annie Lööfs roll men väger för lätt ännu så länge. Med en, i relativa termer, överpresterande Kinberg Batra så kändes Bush Thor apart i sammanhanget.
  • Anders W Johnsson upplevs som en parentes. Någon partiledare blir han aldrig och Lööfs frånvaro var märkbar.

Många tittare hade nog önskat att Miljöpartiet hade släppt fram Åsa Romson för att få lite oförglömliga one-liners för att liva upp denna kväll. Men var det någon som de facto tog till sig debatten? Gjorde debatten någon skillnad?  Min gissning är sannolikt inte.

Den röra som ligger framför oss – såväl i Riksdag som rike – kommer göra denna debatt en söndagskväll i oktober till i bästa fall en parentes, i mest sannolika fall obsolet.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se