Polisen, var god dröj

COpyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se
  • Tisdag 20 Okt 2015 2015-10-20
E-post 0

Efter förra veckans bränder på tilltänkta flyktingboenden uppmanar polisen allmänheten att vara extra vaksam för att förbättra säkerheten kring boendena runt om i landet.

– Hör av er till oss om ni ser något oroväckande, säger rikspolischef Dan Eliasson, i SVT:s Gomorron Sverige.

Dan Eliasson försäkrade att alla kan känna sig trygga då polisen nu skulle göra tätare kontroller kring flyktingförläggningarna. Vilka ”alla” är framgår inte men vi kan göra några nedslag i Sverige. Svalövs kommun, för att ta ett exempel, har en polisman i yttre tjänst vardagar mellan 08:00 och 17:00. Bara i Blinkarp, Svalövs kommun, finns asylboenden för mer än 1 000 personer. I Östersund rapporteras redan idag om rycktider på över en timme för pågående brott.

Facit från gårdagens prioritering från Rikspolischefens prioriteringar lät inte vänta på sig länge.

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Tätare kontroller hjälpte inte. Ett asylboende i Munkedal har brunnit under natten och hela fastigheten har förstörts, enligt räddningstjänsten. Alla boende är ute ur byggnaden. En väktare såg, enligt SR, branden som börjat i vardagsrumsdelen och slog larm. Automatlarmet slog inte igång enligt uppgifter till SR.Detta sätter fokus på ett antal problemområden.

Brandskyddet är det första.

Så sent som igår var jag förbi en nyöppnat boende någonstans i Stockholms län. En fastighet som stått tom under en längre tid. Jag noterade, när jag gick in i fastigheten, att brandskåpet i entrén var urkopplat men att aktuell myndighet satsat på att ha väktare på varje våningsplan. På så sätt kommer de runt regelverket för att kunna härbärgera många människor på samma yta men detta är en varningssignal om vilka fastigheter som nu tas i anspråk. Enligt inrikesminister Ygeman har vi idag runt 8 000 asylboenden av olika karaktär och skick runt om i landet och allt fler som tas i anspråk är fastigheter som stått tomma eller har felaktigt dimensionerat brandskydd.

De väktare som i en del fall är ianspråktagna har som främsta uppgift att svara för inre ordningshållning och har fel utbildning eller befogenheter för att svara för yttre skydd. En väktare har ett tjäntemannaskydd men annars har denne bara envarsrätten att förhålla sig till. En väktare har ingen skyldighet att ingripa mot brott om hans eller hennes säkerhet är hotad. Annorlunda förhåller det sig med poliser och ordningsvakter som är skyldiga att ingripa. Poliser och ordningsvakter är en känd bristvara i hela landet.

När rikspolischefen nu aviserar att polisen skall genomföra tätare kontroller får även det konsekvenser för annan brottsbekämpning. Rikspolisen lät köpa in 10 000 ”Smartphones” som personlig utrustning till alla poliser i yttre tjänst. En god vän till mig, yttre befäl i Stockholms län, lär vid mötet ha ställt sig upp och tacksamt tagit emot gåvoerbjudandet men samtidigt frågat var de andra 5 000 poliserna var. Idag har vi kanske 10 000 poliser i yttre tjänst på pappret. I praktiken tjänstgör endast hälften i yttre tjänst då andra manövrerat sig över i andra interna sysslor.

Det kan rimligtvis inte vara en slump med fyra bränder riktat mot asylboenden på så kort tid uppstått av naturliga orsaker. Som docent Helene Lööw noterade så sprider sig ofta denna företeelse men även här finns det skäl till en viss återhållsamhet i att peka ut eventuella gärningsmän. Sannolikheten är naturligtvis hög att det är personer med högerextrema åsikter som ligger bakom men vi skall inte heller glömma att det finns andra grupperingar. De konflikter som de asylsökande tar med sig från sina ursprungsländer finns kvar och inom vissa grupper är rädslan för islamister stor. Inte heller reda försäkringsbedrägerier skall uteslutas i framför allt de tomma lokaler som kan förstöras av brand. Orsakerna kan vara många och en viss återhållsamhet bör iaktas så vi inte går i samma fälla som inrikesminister Ygeman själv gjorde i branden vid Dawa-moskén i Eskilstuna där han stämplade detta som vidrigt rasistdåd. En brandorsak som efter brandutredningen inte har kunnat fastställas. Inrikesministern bidrog med sin snabbhet till den polarisering av debatten han igår satt och fördömde.

Att ingen kom till skada i den senaste branden i Munkedal är en lättnad. Vad som komma skall vet vi ej men en sak är säker. Samhället har idag inte längre resurser att trygga alla varför polisen nu måste prioritera.

En prioritering som vi redan nu borde inse konsekvenserna av.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.