Så det kan gå

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se
  • Fredag 16 okt 2015 2015-10-16
E-post 0

Vid midnatt avslutade EU:s statschefer krismötet kring flyktingfrågan. EU överväger nu att ge Turkiet 3 miljarder euro för att hjälpa till att ta emot och härbärgera flyktingar i läger i landet. I den preliminära uppgörelse som nu uppges ha blivit framförhandlad av EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans på plats i Turkiet talas även om turkiska önskemål om ökad fart i förhandlingarna om turkiskt EU-medlemskap och snabbare visum till EU.

Enligt EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker rör det sig ändå inte om någon särbehandling.

– Jag vill vara tydlig. Vi är överens med våra turkiska partner om att visumprocessen kommer att skyndas på. Men det betyder inte att vi går ifrån grundkriterierna, sade Juncker på sin presskonferens efter toppmötet.

Sveriges krav på frågan om fördelning av flyktingar inom EU fick inte gehör på mötet.

Sverige förstärkte därmed sin roll som Europasamarbetets särling. En ensam vandring i öknen samtidigt som vi på något sätt ser oss som självskrivna favoritkandidater till en av de två platser i FN:s Säkerhetsråd som vi konkurrerar med Italien och Nederländerna om och som skall tillsättas under hösten 2016. Hur vi nu skall nå det målet har sannolikt bara statsministerns statssekreterare Hans Dahlgren någon klar idé om. Dahlgren är internt socialdemokratin mest känd för hans fokus på politiskt spel till förmån för mer raka beslut och tydligt agerande. Med blandat resultat.

Uppgörelsen är likväl viktig för Sverige, trots vårt i sammanhanget rätt märkliga och inte alltid helt rätlinjiga agerande. Det kan komma att reglera den folkvandring vi ser i vår omvärld. Men. Motståndet till att klassa Turkiet som säkert land är dock ett tämligen stort irritationsmoment för de övriga länderna. Turkiets framtida roll som sorteringsstation av asylsökande är avgörande för att EU:s medlemsländer skall kunna vidmakthålla stabilitet i de sociala välfärdssystemen och samhällsstrukturerna. Och Turkiet har trumf på hand. Skulle de, likt Ungern, få för sig att ”släppa på kranen” riskerar mottagningssystem som det svenska kollapsa tre veckor senare. Turkiet följer dessutom noga vilka länder som agerar för deras sak och emot. Sverige är emot. Vi bör inte utesluta att vi kan se fram emot viss särbehandling av Turkiet i framtiden när tillfälle ges.

En annan effekt av Sveriges agerande visavi Turkiet är att när nu alla länder utom vi och Cypern går vidare med en positiv grundsyn på Turkiet så ställs vi i praktiken utanför alla förhandlingar. Om vi ändå är emot att klassificera Turkiet som säkert land och en förstärkning av Frontex, det gemensamma gränsskyddet, mandat – varför ens ha med oss i förhandlingarna? Det tar bara tid för de övriga. Tid som är alltför värdefull att ödsla på dödfödda dialoger när en klar majoritet vill gå vidare. Det är så EU fungerar oavsett vad vi kan tycka om detta.

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Och tänk nu tanken vad effekterna skulle bli om vi fortsätter ”hoppa Turkiet på näsan” för mycket.

Turkiet kan få för sig att öppna kranen för just de migranter som ser Sverige som slutdestinationen. Som gränsvakt och förste sorterare kommer de ha mycket goda förutsättningar att identifiera dessa migranter. Och som ett snäpp på näsan “råka” släppa igenom just dessa utan de mer ingående kontroller som resterande migranter utsätts för. I praktiken i slutändan bara till gagn för välfärdsentreprenörer som skivbolagskungen Bert Karlsson och socialdemokraternas Jan Emanuel Johansson, AKA ”Robinson – Janne”. Detta eftersom Migrationsverket och kommunerna helt enkelt inte har resurser för mottagning av alla dessa asylsökande.

Turkiet kan, med Sveriges agerande, visa sig kunna bli dessa två herrars bästa vän och motor i deras affärsprocesser.

Så det kan gå.

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se