Turkiet – EU: 1-0

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se
  • Tisdag 6 okt 2015 2015-10-06
E-post 0

EU kommer att stödja Turkiet med en miljard euro för att hjälpa landet hantera flyktingkrisen. Turkiet ska bygga sex nya mottagningscenter för flyktingar och EU ska vara med och finansiera dessa. Det framgår av en överenskommelse mellan EU och Turkiet rapporterar SVT med flera. EU-kommissionens ”Draft Action Plan” är på det stora hela spännande läsning. Erdogan gick segrande ur förhandlingarna, något annat var inte att vänta. Ur handlingsplanen framgår några intressanta detaljer.

EU skall:

  • Support Turkey to strengthen its capacity to combat migrant smuggling.
  • Support the development of dialogue and cooperation with the authorities of Pakistan, Afghanistan, Iraq, Iran and Bangladesh on preventing irregular migration, fighting against migrant smuggling and on improving the management of migration within the framework of the implementation of the “Silk Routes’ Partnership for migration”

Turkiet skall:

  • Strengthen the visa requirements and residence rules applicable in Turkey to nationals from countries that are potentially source of irregular migration for Turkey and the EU.

Djävulen finns i detaljerna. Turkiet har manövrerat sig in i en position där de med EU bakom sig legitimt med alla medel de finner adekvata kunna slå mot PKK som är en del i flyktingsmugglingen. Flyktingar och narkotika går samma väg genom PKK-kontrollerade områden och administreras av samma organisationer. Denna rutt kallas “The Balkan route”. Utöver detta så flyttas EU:s yttre gräns nu utåt. Turkiet garanterar att inga flyktingar kommer vidare in i EU om de inte har ordning på sina papper. Den turkiska underrättelsetjänsten är kända för sin noggrannhet när det kommer till identitets – och ursprungskontroller. Det ligger i sakens natur med Turkiets geografiska läge och historia. De lämnar inget åt slumpen utan agerar enligt principen “hellre fälla än fria” om osäkerhet kring en flyktings identitet eller levnadsbeskrivning uppstår.

Som flykting får du bara en chans att redogöra för din identitet, din historia och dina skäl. Vid minsta darrning på manschetten, oklara papper eller i övrigt svamligt uppträdande så finns andra lösningar till hands än att släppa den personen vidare.

Detta kommer ge Turkiet en ännu starkare förhandlingsposition redan på kort sikt. De har nu officiellt EU i ryggen. Finansminister Nihat Zeybekci är mycket klar över att avtalet med EU inte ”bara är en frågan om pengar” men vidareutvecklar inte detta. I tidigare intervjuer har Zeybekci varit explicit med att Turkiets ambition är full integration in i EU men med undantag för lagar, demokratibegrepp och medborgerliga friheter. Det finns även krav på att slopa visumtvånget för Turkiska medborgare samt att hela EU, inklusive Sverige, behandlar Turkiet som ”säkert land”.

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Samtidigt med detta rensar Vladimir Putin och Bashar al Assad Syrien på misshagliga element efter eget gottfinnande.

Kartan, som vi känner den, ritas om i realtid nu.

Erdogan kom ut som segrare. Framtiden får utvisa när de idag ej kommunicerade tilläggsavtalen blir offentliga. Dessa borde rimligen finnas i någon form. Inrikespolitiskt, i Sverige, kan vi sannolikt förvänta oss en rad med protester främst från den kurdiska diasporan men sannolikt till ingen nytta.

Turkiet – EU: 1-0

Ryssland – USA: 1-0

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se