U-sväng ut i blåsippeplanteringen

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se
  • Måndag 26 Okt 2015 2015-10-26
E-post 0

Det nuvarande läget är ohållbart, har statsminister Stefan Löfven sagt angående flyktingsituationen i Sverige. I SVT:s Agenda säger han att Sverige har en reglerad invandring och att de som inte beviljas asyl ska återvända.

– Vi har inte fri invandring. Vi har en reglerad invandring. Alla har rätt att komma hit för att söka asyl, men får man inte asyl ska man återvända. Det är därför vi stärker den inre kontrollen, säger Stefan Löfven.

I en intervju full av motsägelser försökte Stefan Löfven ge intrycket av kontroll emedan alla redan vet att det inte finns någon kontroll över läget. Per Gudmundson, SvD, har tidigare redogjort för polisens situation. De saknar kontroll trots att rikspolischefen Dan Eliasson försäkrar media motsatsen. Något som styrks genom att Regeringskansliet nu dammsuger departementen efter varje krona vilket nationalekonomen Tino Sanandaji beskrivit efter att ha publicerat interna mail från en ”whistleblower”. Migrationsverket själva pekar i sin prognos på att kostnaderna skenar för att landa i en dubblering av 2015 års nivå valåret 2018. Totalt har verket ett behov av två försvarsbudgetar.

Vidare återkom Löfven ett flertal tillfällen till att det är människor som flyr för sina liv. Ja. Men långt ifrån alla. De ekonomiska motiven är starka i många grupper. Finland gör en annan bedömning än vad vi gör i fler avseenden och har ett snabbspår med turbo inkopplad för de som kommer från bland annat Iraq och Somalia.

Skärmavbild från Marita Ulvskog, EU-parlamentariker, Twitterkommentar till Tino Sanandajis blogginlägg.

Skärmavbild från Marita Ulvskog, EU-parlamentariker, Twitterkommentar till Tino Sanandajis blogginlägg.

Läget är ohållbart och det råder, för en normal betraktare, en press gränsande till panik i regeringskansliet. Något som mitt förstanamn i Bryssel, Marita Ulvskog, viftar bort. Hon uppmanar istället Ledarsidorna.se att växa upp läget beskrivs som ”rutin” av henne på twitter.

Rutin.

Alla inser nu att Stefan Löfven nu måste göra en U-sväng ut i blåsippeplanteringen. Men det är rutin enligt Ulvskog. Han måste minska ”pull”-faktorerna så länge vi inte inför en gränskontroll samtidigt som han måste se till att få igång repatrieringen av de som får avslag på sin asylansökan. Mycket av det som några av oss varnat för har nu slagit in och för varje dag han väntar med åtgärderna så ökar behovet av mer drastiska åtgärder ändå än de redan aviserade.

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Vi har med en sannolikhet gränsande till visshet ytterligare åtgärder att vänta. Statsministern har själv varnat för dessa. Men även om han lyckas med det så återstår år av arbete eftersom över-rullningseffekterna inte infunnit sig i kommunerna.

SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, har med den senast kända prognosen från i somras pekat på behovet av skattehöjningar på två kronor i snitt för Sveriges kommuner för att klara de lagstadgade kraven enligt Skollagen och Socialtjänstlagen. Det är inte säkert att vi kan se samma sex partier vara lika eniga vid nästa steg i Migrationsöverenskommelsen (MÖK). Ledarsidorna bedömer att nästa parti att lämna blir Centerpartiet och om Miljöpartiet överlever hela resan kommer det innebära en rejäl försvagning i regeringen. Ett alternativ är att de ställer sig utanför överenskommelsen men sitter kvar i regeringen. Hur de retoriskt kommer lösa den knuten är osäkert om de väljer den vägen.

Stefan Löfvens städarbete bör dock inte vara över när vi återtagit kontrollen. Han har en historia av vekhet i personalfrågor men han borde själv, med viss lätthet, börja inse att han bör se över såväl ministerlistan som sin stab efter detta. 30-30-30 – gänget, med huvudsaklig bakgrund från Bommersviksakademin, har effektivt trängt undan information i likhet med att Morgan Johanssons förehavanden borde granskas närmare. Han borde, i likhet med Anders Ygeman i polisens fall, sedan sensommaren ha fullständigt klart för sig vad som skulle ske. Informationen har hela tiden funnits i systemen de ansvarar för. Varför de inte agerade är något för antingen statsministern eller Konstitutionsutskottet att reda ut.

Nu ser vi en U-sväng ut i blåsippeplanteringen. Och vi måste ännu längre ut i den innan det kan vända. Tyvärr. Hade Löfven kunnat ha, och framför allt begripa, informationen i tid hade vi mjuklandat. Nu får vi hoppas att det kommer mera samt att det inte står ett träd i vägen innan vi kan ta oss upp igen.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se