Vi bygger oss en järnridå

  • Tisdag 20 Okt 2015 2015-10-20
E-post 0

Justitieminister Morgan Johansson har låtit utnämna Natasa Mirosavic till politiskt sakkunnig på justitiedepartementet. Mirosvic representerar även den starkt Polisario-trogna Föreningen Västsahara som i en tydlig artikel i SvD anser att alla fakta som bland annat FN och EU lagt fram runt Polisario de senaste åren vara propaganda.

Artikeln bär starka inslag av den typ av färdiga artiklar som skickas ut från Algeriets utrikesdepartement. Algeriet är allierade med Polisario och en aktiv del i den slavhandel samt narkotikasmuggling som pågår med lägren i Tindouf som säte. EU:s antikorruptionsmyndighet OLAF har konstaterat att dagens frihetsrörelse har mer gemensamt med organiserad brottslighet än något annat. Den svenske säkerhetspolitiske experten docent Magnus Norell, även verksam vid The Washington Institute for Near East Studies, kommenterar detta i Huffington Post.

Reaktionen på Twitter över utnämningen av Mirosvic och hennes artikel i SvD blev kraftig.

Corcas, eller kungen av Marockos råd för Sahara-frågor, vars president Khalihenna Ould Essachid rapporterar direkt till kung Mohammed VI och som jag träffade så sent som för ett par veckor sedan, kommer markera kraftigt. Markeringen på Twitter kom snabbt och obevekligt. Sverige har sannolikt inte bara en arg tidningsartikel att vänta. Vi bör göra oss beredda på att se fortsatta, och kanske ökade, svårigheter för svenska exportföretag som har fransktalande Afrika som marknad. Marocko utgör en av tre instegsportar i Afrika och är det fransktalande Afrikas viktigaste.

Morgan Johanssons utnämning bekräftar nu bilden av ett Sverige som blir allt mer isolerat. Ett Sverige där vi säger en sak men gör en annan. Sveriges ord är inte att lita på och vi står nu i praktiken ensamma med stater som Algeriet som närmast förtrogen. Algeriet rankas av Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen som en av världens fem mest repressiva stater. Andra allierade är Sydafrika, som på senare tid mest gjort sig känt för att ge Sudans president skydd från åtal för folkmord av 300 000 Sydsudaneser samt nu lämnar samarbetet kring Internationella Brottmålsdomstolen och naturligtvis Kuba.

Marocko följer noga, likt hela arabvärlden, Sveriges göranden och låtanden. Deras pressbevakning håller i allt väsentligt högre kvalitet än vår och en arabisk pressattaché kan sannolikt bättre redogöra för svensk inrikespolitik och dess trender än till och med Mats Knutsson eller Tomas Ramberg. Och de har, den hårda vägen, lärt sig att de mer ska se till vad vi gör än tro på det vi säger. En sanning som bekräftades idag.

Regeringen Löfven har nu, efter fjorton månader, ett unikt facit. Vi har fått det svenska välfärdssystemet på knä genom att Morgan Johansson inte kunnat i tid parera migrantströmmarna och nu lyckas samma minister med konststycket att få ett av Afrikas viktigaste länder, det land som knyter ihop Afrika med Arabförbundet, att reagera med kraft mot oss med fortsatta sanktioner att vänta mot svenska företag och intressen.

Vi bygger, med regeringen Löfven och då i synnerhet med ministrarna Margot Wallström och Morgan Johansson, en ny järnridå runt oss där ingen till slut vill ha med oss att göra. Annat som avstjälpningsplats för pensionerade ISIS – krigare som utan kontroll kan använda Sverige som rehabilteringsort. Det var den signalen som Morgan Johansson skickade ut till vår omvärld idag genom sin utnämning. Inget annat.

Det var den regeringen vi valde i september 2014. Detta är nu klarlagt med all önskvärd tydlighet. Och vi skall ha klart för oss att Marocko är det afrikanska arabland som står som väktare mot ISIS framfart. Ett land vi är på allt annat än god fot med efter dagen. Med allt vad det kan komma att innebära för oss.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se