Älskar, älskar inte

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se
  • Torsdag 19 Nov 2015 2015-11-19
E-post 0

Regeringschefen, statsminister Stefan Löfven, kom till slut ut ur garderoben. Presskonferensen i Rosenbad är sannolikt en av de bättre prestationerna av statsministern på lång tid. Han använde sig inte av sitt uttryck ”låt mig vara tydlig” vilket innebär att han för en gångs skull faktiskt var mycket tydlig. Han försöker hålla sig ovanför och poängterar att dagens situation är ett resultat av naivitet från både tidigare och nuvarande regering. Han gör försök, med blandad framgång, att lämna historien bakom sig.

Naivitet är INTE en premierbar egenskap för en politiker på nationell nivå. Något som Löfven borde sända en och annan tanke när han, om han vågar, ser över sin ministerlista.

Åtgärdspaketen han presenterade är derivat av vad Anders Ygeman presenterade under gårdagen men med fördjupningar och förtydliganden. Skärpt kameralag och ytterligare möjligheter för polisen att avlyssna krypterade samtal skall utredas. Ledarsidornas kommentar är att dessa är efterlängtade, konstruktiva och bra åtgärder. Regeringen visar probleminsikt. Men använder dessvärre uttrycket “vi har varit naiva” en gång för mycket.

 

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Det som var intressant, och som vi hörde för första gången, var att statsministern kommit till insikt att det finns personer, i Sverige och som beviljats svenskt medborgarskap, som inte ställer sig bakom de grundvärderingar som allas lika värde som skall genomsyra vårt samhälle.

För första gången satte statsministern ner foten utanför den identitetspolitiska bubblan som dominerats av Miljöpartiet och de socialdemokratiska politiskt sakkunniga som har sitt ursprung i SSU och Olof Palmes Internationella Center. Dessa är överrepresenterade vid bland annat UD och Inrikesdepartementet förutom Kulturdepartementet.

Parat med detta finns information om att den socialdemokratiska riksdagsgruppsledningen informerats ytterligare om det allvarliga läget i landet. En situation som på intet sätt kan separeras från säkerhetsläget i stort. Framför allt Migrationsverkets situation. Migrationsverket kan idag inte längre garantera asylsökande boende utan rullar över det ansvaret på kommunerna. Det finns ett och annat att säga om detta, kommunerna kan och ska inte ta över Migrationsverkets ansvar och inte heller behöva ta ansvar för oregistrerade personer som av olika skäl, med olika syften, väljer att tillbringa tid i vårt land. Från och med dagen kommer barnfamiljer prioriteras. Ensamma vuxna kommer inte kunna anvisas plats. Frågan är hur långe denna situation är acceptabel innan statsministern har en kommunal revolt på halsen.

Miljöpartiet vill inte vara med på vagnen och ta beslut rapporterar säkra källor men samtidigt vill de inte lämna vagnen. Passerkorten till Rosenbad är helt enkelt för värdefulla på ett personligt plan.

Men åter statsministerns plötsliga uppvaknande. Det numera nedlagda Magasinet Neo har i en artikel redogjort för just svenska medborgare som sympatiserar med Daesh / ISIL eller ger dem stöd på olika sätt. Just de svenska medborgare som Statsministern nu vänder sig emot. En av dem är Fatima Doubakil. Fatima Doubakil, styrelseledamot i Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén (MMRK) och initiativtagare till hijabuppropet, bjöd exempelvis in Munir Awad och Ali Berzengi till ett seminarium 2010. Berzengi hade 2005 dömts för att ha samlat in runt en miljon kronor till islamistiska terrorister i Irak. Samma Munir Awad dömdes 2012 till tolv års fängelse i Danmark efter att ha planerat ett terrorattentat mot Jyllandsposten.

Fatima Doubakil är en av alla som sedan regeringsskiftet har haft klippkort till regeringens sammanträdesrum genom en god kontakt med Stefan Löfvens kulturminister Alice Bah Kuhnke. Dessa klippkort har givit resultat i form av ökade statsbidrag till de organisationer de företräder. Deltagarlistan från ett dialogmöte från den 2:a februari i år är intressant läsning för alla och envar. Inte bara Doubakil har tidigare på olika sätt understött hatpredikanter och terrorister genom åren. Deltagarlistan kan du ta del av i slutet på artikeln.

Naiv? Definitivt. Nu återstår det att sopa rent framför egen dörr. Sopa bort en och annan maskros…..

 

Tycker du detta är viktigt att jag fortsätter med, och kan utöka, detta så emottages alla donationer – stora som små – med största tacksamhet.

Grävande tar tid och resurser tyvärr.

 

 

 

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se