Arbetet har inte ens börjat

  • Torsdag 12 Nov 2015 2015-11-12
E-post 0

Under sommarens ökande flyktingkris har Migrationsverket rapporterat 152 personer till Säpo. I somras hade Säpo haft invändningar mot att ett 20-tal personer ges uppehållstillstånd. Idag är siffran uppe i 363 för bedömning men Säkerhetspolisen räknar med att siffran ökar.

– Det beror sannolikt på ett ökat antal asylsökande från konfliktdrabbade länder, säger Migrationsverkets Magnus Rosenberg.

Samtidigt kan vi idag läsa om att 13 personer gripits, misstänkta för internationell terrorism över hela Europa. Terrorklassade Mulla Krekar i Norge är en central person i utredningen. Några av de gripna i terrornätverket misstänks ha planerat ett attentat mot den brittiska ambassaden i Oslo, uppger den italienska tidningen La Repubblica.

Att de ökade flyktingströmmarna kommer innebära en förändrad hotbild är ingen nyhet. De flesta terrorexperter, som Magnus Norell och Magnus Ranstorp, har bägge varnat för detta och samtidigt konstaterat att tillräckligt många redan tagit sig hit för att göra Säpo:s tillvaro bister. Innan dagens volymsiffror. Det är inte heller någon större nyhet för de flesta, möjligtvis Socialdemokrater för Tro och Solidaritet och Svenska Kyrkan undantagna, att många av dessa flyktingar tar med sig mer än 1 000-åriga inbördes konflikter med sig till svensk mark. Konflikter som inte på något sätt blir lösta för att den enskilde registrerar sig som asylsökande. Under den förra stora folkvandringen, i anslutning till Balkan-krisen, var det inte ovanligt att bödel och offer från olika sidor denna multifacetterade konflikt kunde sitta i samma väntrum på socialkontoret.

Citatet tillskrivs Voltaire men är ifrågasatt. Bilden Copyright Kjell Nilsson - Mäki för Ledarsidorna.se

Citatet tillskrivs Voltaire men är ifrågasatt. Bilden Copyright Kjell Nilsson – Mäki för Ledarsidorna.se. Bilden får ej publiceras ryckt ur sitt sammanhang.

I tidningen Die Welt avslöjades i somras att flera olika säkerhetsexperter nu varnar för att vi kommer se en ökad form av hatbrottslighet, förvillande lik terrorattentat, som riktar sig mot västeuropeisk livsstil såväl som religiös övertygelse som effekt av den bristande kontroll som volymökningarna inneburit.

Ur detta perspektiv är den införda gränskontrollen och tvingande registreringen positiv. Den bidrar, om än i mikroskopiska termer, till en tidig identifiering och fingeravtrycksdokumentering av de som söker asyl. Om nu inrikesminister Ygeman överger den dogmatiska tidigare socialdemokratiska hållningen om att begränsa samarbetet med bland annat Europol är mycket vunnet.

Genom utbyte och kontroll av bland annat fingeravtryck kan sannolikt en och annan asylsökande få förtjänt uppmärksamhet.

Europol samarbetar, via främst Storbritannien, Frankrike och Spanien, med de flesta relevanta underrättelsetjänster i Mellanöstern och Mahgrib (Nordafrika). Genom detta samarbete kunde Köpenhamn undvika att bli utsatta för ett terrorattentat under hösten genom ett intimt samarbete med Marocko. Marocko har, sedan Casablanca- och Madridbomberna 2003/2004 utvecklat en särskild färdighet i att ”jaga ner” terrorister. Något normala européer är tacksamma för. I Paris. I Madrid. I Amsterdam. I London. I Köpenhamn.

Idag har regeringen till slut börjat reagera på de senaste årens händelser även fast vi inte sett röken av den utlovade antiterrorlagstiftningen som skall försvåra resande i krig. Duon Ygeman / Johansson har nu knappt två månader kvar på året för att infria det löfte de redan brutit en gång. Ledarsidorna.se utesluter inte heller att polisens planeringshorisont, att gränskontrollerna kommer fortlöpa i minst sex månader, kommer te sig i underkant. Empiri har visat att vi kommer ha år av arbete framför oss och under de åren bör vi inte underskatta effekterna av att några få av de som söker asyl och skydd kommer visa sig antingen ha en annan värdegrund än vi har eller så kommer de ha en annan agenda än vi tror.

Arbetet med detta har knappt börjat. Detta ligger långt ner på den politiska dagordningen.

Frågan är hur vi kommer lyckas med detta, och försvaret av de svenska grundprinciperna allas lika värde, rätten till vår sexualitet, religösa övertygelse och rätten till det fria ordet utan att rasiststämplas är än så länge obesvarad.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se