Den nyttiga idioten

© Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Söndag 15 Nov 2015 2015-11-15
E-post 0

Margot Wallström, utrikesminister S, skuldbelägger i SVT implicit bland annat Israel för de hemska som skett i Paris fredagen den 13 november. Hon menar att västvärlden och Israel bär skulden för den terror som drabbat Paris nu som senast. En terrorattack med mer än 120 personer döda och nära lika många svårt sårade.

Reaktionen från Israels premiärminister var direkt, och kristallklar men utan att namnge Wallström eller Sverige vid namn. Israel, och stora delar av den fria västvärlden, håller fast vi mer traditionell diplomati till skillnad från Sveriges nya moderna diplomati som går ut på att förolämpa andra länder närhelst det finns en journalist i närheten.

Resonemanget känns dock igen i grunden. Samma logik brukar våldtäktsmän anföra för att legitimera sina övergrepp, att det var kvinnans lätta klädsel eller sexuella utstrålning som var orsaken och gärningsmannen därmed oskyldig.

Nu vet vi vilken logik feministisk utrikespolitik baseras på. Margot Wallströms feministiska logik. Det är offrens fel att de blir dödade och lemlästade, gärningsmännen är utan skuld. Nu har vi platsen i FN:s säkerhetsråd som i en liten ask. Och samtidigt en förklaring varför vi börjar bli utfrusna i EU, inte tas emot någonstans i Mellanöstern inklusive Israel samt betraktas som konstiga av USA.

Om vi går tillbaka till Margot Wallströms uttalande så kan det inte rimligen tolkas som något annat än att hon anser att Daesh och Al Quaida på något sätt slåss för Palestiniernas sak. Ingenting kan vara mer felaktigt.

Daesh målsättning är att skapa ett gränslöst kalifat.

Ett sekulärt Palestina skulle raderas ut med samma brutalitet som Syrien och Iraq. Daesh nämner Israel – Palestinakonflikten i sin retorik, men aldrig i syfte att en Palestinsk stat skall bildas eftersom det strider mot Kalifatets gränslösa och religiöst homogena territorium. Daesh kommer aldrig att tillåta en stat i staten eller religiös pluralism. Inte heller det så omhuldade Polisario – med dess kopplingar till Al Quaida, skulle överleva Daesh. Dessa är länder inget problem för dem att radera ut från kartan den dagen de har möjligheten.

Det är nationalstaten som ett västligt kolonialt påfund som skall raderas ut. Och Frankrike är den främsta symbolen för nationalstaten varför de fortfarande är Daesh främsta mål för lång tid framöver. Helt enligt Daesh egna ord. Andra mål som Daesh pekar ut är Vatikanstaten och specifika amerikanska medborgare.

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Jordanien, Egypten, Saudiarabien, Israel, Syrien, Turkiet och många fler stater skall raderas ut och ersättas av ett gränslöst kalifat. Av de mål som Daesh nu nämner nämns vare sig Tel Aviv eller Jerusalem med. Den konflikten är ointressant. Vad som däremot är intressant är att Daesh och Al Quaida taktik, att få med sig delar av den europeiska vänstern, lyckats. Den har fått färg och form i Margot Wallströms skepnad.

Wallström bjuder Daesh och al Quaida på argument för sin sak de tidigare inte använt sig av. Margot Wallström är antingen en av de många ”nyttiga idioter” ur den europeiska vänstern som Daesh och al Quaida nu nyttjar via ombud, en klassiker inom underrättelsetjänst och “PsyOps”, psykologisk krigföring. Eller så tror hon faktiskt på vad hon säger. För det hon anför är inget som vare sig Daesh eller Al Quaida eller Boko Haram har på sin agenda.

Vi kan fundera på vad som gagnar Sverige och Europa bäst. I vilket fall som helst är det den svenska medborgare av alla tillgängliga som Stefan Löfven anser vara bäst skickad att föra Sveriges talan internationellt.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.