Diplomatiskt spel i Istanbul

  • Måndag 30 Nov 2015 2015-11-30
E-post 0

Turkiet ska stoppa och deportera flyktingar innan de når EU:s gränser. I utbyte ska EU och Turkiet hålla toppmöten och öppna nya förhandlingskapitel kring ett turkiskt EU-medlemskap. Turkarna får också 3 miljarder euro och rätt att resa in i EU utan visum. Turkiet behandlades med silkesvantar på toppmötet i Bryssel rapporterar SvD. Ledarsidorna

Skärmavbild regeringen.se kalendarium

Skärmavbild regeringen.se kalendarium

För en yttre betraktare borde denna fråga enbart ha beretts av statsrådsberedningen,  utrikesdepartementet, EU-nämnden och Utrikesnämnden men vi kan ha en situation där ytterligare en minister är involverad.

Mehmet Kaplan.

Av bostads- och IT-ministerns kalendarium så kan vi utläsa att han var på en utrikesresa i USA fram till den 22 november. Därefter ett hopp fram till den 26 november. En journalist skulle inte reagera på detta glapp då regeringen Löfven är än mindre transparanta än regeringen Reinfeldt var.

Informationsbristen har blivit normal och framför allt Mehmet Kaplan har hållit sig så pass mycket under radarn att det inte går att utesluta att kostymen är gjord i STEALTH-teknik.

Men var uppehöll sig bostadsministern dessa dagar?

Och vad gjorde han?

Mehmet Kaplan fångad på bild och Twitter den 23 november.

Mehmet Kaplan fångad på bild och Twitter den 23 november.

Den 23 november var Mehmet Kaplan 30 minuter utanför Istanbul, bara dagarna innan slutförhandlingen med Turkiet i en förhandling som nu kommer att öppna dörren för Erdogan till Europa. Turkiet ges en särställning även i förhållande till EU-länder med omfattande ekonomiska bidrag. 2015 betalar Sverige 40,1 miljarder kronor i avgift till EU:s budget och får tillbaka drygt 10 miljarder. Turkiet betalar noll men får tre miljarder euro eller 27 miljarder kronor.

Sveriges bostads- och IT-minister har en förkärlek till just Turkiet för sina tjänsteresor och det är ingen hemlighet att Mehmet Kaplan har goda relationer till den Turkiska regeringen. Det är även allmänt känt att bostadsministern är mycket försiktig med användning av mobiltelefonen. I varje fall tjänstetelefonen.

 

 

Frågorna som journalister borde ställa sig är två:

  1. Varför finns inte bostadsministerns resa till Turkiet redovisad på regeringens hemsida? Relationen med Turkiet är minst sagt av allmänt intresse dessa dagar.
  2. Vad gjorde Mehmet Kaplan i Turkiet bara dagarna innan den Turkiska regeringen slöt ett historiskt förmånligt avtal med EU och Sverige?

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.