Ett Europa i sorg och förtvivlan

  • Lördag 14 Nov 2015 2015-11-14
E-post 0

Texten kan komma att uppdateras

Hela det fria Väst, Ryssland och många andras tankar är idag med det franska folket idag. Detta kommenteras kort av den svenske terrorexperten Dr Magnus Ranstorp med att det var i praktiken bara en fråga om tid innan Europa skulle få sitt 9/11. Dr Magnus Norell, den kanske mest internationellt kände experten, kommenterar detta på SVT.se.I dagsläget ser det ut som det är ISIS som ligger bakom, tidigare varningar från denna organisation har varnat för att Paris, Rom och Madrid ligger närmast till för att utsättas för ytterligare terror.

Om det är ISIS – ingenting är klarlagt idag – är detta i praktiken ett skifte i taktik vi ser.

ISIS har, till skillnad från Al Quaida och Al Quaida in Mahgrib (AQiM), territorriella anspråk och har tidigare uppträtt i gerillagrupper och regelrätta förband. ISIS präglas i grunden av en stark hierarkisk uppbyggnad varför terror på territorier som inte kontrolleras av ISIS måste vara förankrad högre upp i organisationen. Al Quaida, och AQiM, har en tydligare cellstruktur och cellerna uppträder mer autonomt. Vilken organisation som ligger bakom är dock oklart men det mesta tyder på en islamistisk inspirerad organisation.

Att terroristerna har någon form av stridsvana eller stridsträning vittnar deras återgivna uppträdande om. Unga, omaskerade och lugna.

Ytterligare tecken som tyder på Al Quaida alternativt AQiM är valet av självmordsbombare och Frankrike som mål. ISIS har inte den tradition av självmordsbombare samtidigt som Frankrike symboliserar dagens Europa. Dels som före detta kolonialmakt men även som symbol för EU. Frankrike har en mycket stor muslimsk diaspora som arv från kolonialtiden med starka länkar till oroshärdar som Algeriet, Libanon och Malis där terrorn kan röra sig fritt i samhället. Fransk polis bedömer att de skulle behöva 10 000 poliser för att bara bevaka de mest troliga. Dessa har dock en god förmåga att försvinna från radarn eller leva helt vanliga liv under många år.

Att Frankrike de senaste året fördjupat och utvecklat arbetet med effektiva säkerhetstjänster som det israeliska Mossad och den marockanska är ingen slump. Enligt uppgifter till Ledarsidorna.se oskadliggör dessa två organisationer minst en cell i veckan i samarbete med andra stater. Bara för några månader sedan greps tre afghanska terrorister med Köpenhamn som mål i Marocko. Marockos och Israels arbete som väktare i syd kan inte överskattas. Dessa underrättelsetjänster har en särskild färdighet att jaga ner terrorceller. Men dessa väktare kan inte alltid lyckas, de behöver all den hjälp de kan få.

Just Frankrikes historia som kolonialmakt gör att det är lätt att smälta in.

Reaktionerna lät inte vänta på sig från omvärlden. Klockan 03:30 började telefonen ringa till Ledarsidorna.se och det finns information att Danmark kommer stänga sin gräns och införa gränskontroller. Vi kan förvänta oss ytterligare direkta, och långsiktiga, inskränkningar i den fria rörligheten och inre säkerheten. Att Ryssland, genom Vladimir Putin, tydligt markerar att de står bredvid Frankrike och Europa kan komma att bli en ”game-changer” i de bilaterala relationerna mellan EU och Ryssland. Rysslands historia har en prägel av franskt inflytande som går tillbaka till tsar Peter den Stores tid. Denne tsar lät sig inspireras av Frankrike på många sätt, inte minst kulturellt. Vladimir Putin brukar kallas för hans ideologiska ättling.

Hur Sverige nu kommer förhålla sig är oklart i dagsläget, trots statsministerns uttalanden. Tidigare har inrikesminister Ygeman avbrutit samarbetet med Europol avseende kampen mot IS i vissa avseenden hänvisande till svensk lag. Sverige deltar inte längre i den grupp inom det europeiska polissamarbetet Europol som ska stoppa rekrytering på nätet till terrorgruppen IS. Det trots att IS har en stark närvaro på sociala medier i Sverige och cirka 300 svenskar åkt till Irak eller Syrien för att strida för terrorgruppen.

Vidare har Sverige fortfarande idag den svagaste lagstiftningen mot resande terrorister eller terrororganisationer. Sverige har fortfarande inte arbetat in FN Säkerhetsråds resolution 2178. Justitieminister Morgan Johansson utlovade från början en lagstiftning till våren 2015 men lät i juni i år meddela att den sköts upp till under hösten. Nu är det höst och vi har fortfarande inga legala verktyg att själva bidra till det europeiska arbetet mot terrorism, inte heller fullt ut kunna skydda oss själva. Vad justitieministern kommer ha för förklaring till detta återstår att se. Han försäkrade, på Twitter, Ledarsidorna.se att ingenting sinkade denna lagstiftning under våren för att bara några veckor senare försena den ytterligare.

Ledarsidorna.se bevakar Morgan Johanssons ytterligare prestationer fortlöpande i dessa ärenden. Och det vet han. Vi kan rimligen inte acceptera att han eller regeringen skjuter upp detta ytterligare en gång till samtidigt som vi bör överväga att ställa krav på regeringen att överge den dogmatiska synen på samarbete med Europol och ställa våra resurser till Europas förfogande för vårt gemensamma skydd.

Ett Europa i sorg och förtvivlan. Men det får inte motivera överilade beslut. Det räcker långt med att regeringen genomför vad den utlovat samt att vi går tillbaka till det samarbete vi tidigare haft med Europol. Det finns inget överilat i ett sådant beslut utan kan bidra till att vi återigen börjar mötas som jämlikar i det europeiska samarbetet och inte bara konstiga.

Vad var och en kan  göra? Inte vika sig för försvaret av vårt sätt att leva och våra demokratiska ideal.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se