Judenfrei

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se
  • Måndag 9 Nov 2015 2015-11-09
E-post 0

Expressens ledare tar idag upp judarnas situation i Sverige och påminner oss om Uppdrag Gransknings reportage om judehatet i Malmö. Malmö är Sveriges tredje största stad och numera internationellt känt för sitt judehat. Styrt av Socialdemokraterna i decennier har mitt parti ett särskilt ansvar för utvecklingen. Att de tagit lätt på problematiken är Adrian Kaba, förbundsstyrelseledamot för Socialdemokrater för Tro och Solidaritet ett talande exempel på.

Kaba gjorde sig känd för att sprida antisemitiska vandringssägner i Socialdemokrater för Tro och Solidaritet egen tidning och kommenterade dessa när han fick kritik för detta att han

”Naturligtvis skulle ta avstånd från sina uttalanden om det kunde bevisas att de var osanna”.

Antisemitismen i ett nötskal. Samma slingrande som vi känner igen från Sverigedemokraternas islamofobiska grenar, järnrörshögern. Samma grund, annorlunda yttring bara. En slingrande ordvändning som räckte för att han bara skulle petas från Malmö Stads kommunstyrelse. Socialdemokrater för Tro och Solidaritet står dock fortsatt stabilt enade bakom Kaba utan sprickor. Denna slingrande och smygande antisemitism aktualiseras idag med Henry Bronetts debattartikel i Expressen på årsdagen av Kristallnatten.

Novemberpogromen pågick under flera dagar, men framför allt under natten mellan den 9:e och 10:e november 1938. 1 400 synagogor och bönehus i Österrike och Tyskland sattes i brand. 7 500 judiska butiker plundrades, vandaliserades och fick fönster krossade. Många mördades och 30 000 judiska män arresterades och skickades till koncentrationsläger.

I Uppsala och Umeå ska Novemberpogromen i år högtidlighållas utan att judar knappt omnämnts, än mindre blivit inbjudna att närvara vid planerade manifestationer.

Den 9:e november är en dag att minnas hur människor 1938 bestämde sig för att ge sig på en minoritet, sina egna medborgare av ingen annan anledning än att de var judar. Minns gärna vad mänsklig ondska kan åstadkomma i allmänhet, men under högtidlighållandet av Novemberpogromens offer, är det judarna i synnerhet vi bör hedra och visa vårt stöd.

 

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Varför judarna exkluderas på en årsdag, som symboliserar den mer konkreta inledningen av Förintelsen går det inte att få någon rimlig förklaring till. Om inte något håller på att hända.

När samhället arbetar aktivt för att själva årsdagen av Kristallnatten blir ”Judenfrei” innebär det att något hänt, eller händer, med den svenska humanistiska värdegrunden.

Vi ser nu hur förnekelsens och vandringssägnerna krafter smyger sig in i den svenska samhällskroppen. Den vägen vet vi vart den leder. Det har historien visat oss.

Judenfrei

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se