Kalifatets återkomst – orsaker och konsekvenser

  • Onsdag 18 Nov 2015 2015-11-18
E-post 0

Palestinska Hamas låter på sin officiella Facebooksida nu publicera karikatyrer som föreställer hur Israels premiärminister Netanahu gått i konspiration med Daesh (IS) som skyldiga till attentaten i Paris. På Hamas officiella hemsida låter man förstå att det är Mossad som bär huvudansvaret och likställer Israel med Daesh (IS). Mossad är Israels underrättelse- och säkerhetstjänst. Mytbildningarna och dolkstötslegenderna har nu börjat. Allt i syfte att påverka opinionen till att legitimera viss typ av våld. Något vår utrikesminister bär tydliga spår att ha påverkats av sedan lång tid.

Omslagsbild av boken "Kalifatets återkomst" av Dr Magnus Norell.

Omslagsbild av boken “Kalifatets återkomst” av Dr Magnus Norell.

Dessvärre känns det därför lika tungt som glädjande att idag släpper Dr Magnus Norell sin bok ”Kalifatets återkomst – orsaker och konsekvenser” i samarbete med Ledarsidorna.se.

Magnus Norells bok skapar bakgrund, sammanhang och ger verktyg till att kunna bemöta en dagsaktuell situation som berör inte bara Mellanöstern och Europa. Den är ett viktigt verktyg även i dagens Sverige och för  att tillföra kunskap i den svenska debatten.

Bokreleasen sker för inbjuden media under kvällen i samband med ett kortare seminarium med Dr Magnus Norell. Målsättningen är att kunna videodokumentera detta kortare föredrag för att lägga ut det för allmänheten att ta del av samt en beställningslänk för att kunna köpa boken.

”Kalifatets återkomst” fyller det vakuum som hitintills präglat debatten om islamistisk radikalisering och Islamiska statens framväxt. Dr Norell är internationellt erkänd forskare på området med flertalet adjungeringar vid välrenommerade universitet och tankesmedjor. Genom att fylla detta vakuum med sakkunskap istället för vandringssägner och missförstånd kan förhoppningsvis en i allt väsentligt sakligare debatt föras. Högerextremism, vänsterextremism och islamistisk extremism har olika orsaker och yttrar sig på olika sätt. Inget är vunnet på att försöka göra dem till ett enda fenomen utan de måste bemötas var och en på sitt sätt. Den islamistiska extremismen är just nu den farligaste och kräver ett betydligt mer bestämt agerande från politiker och myndigheter.

Du kan se ett samtal mellan PJ Anders Linder och Dr Magnus Norell om detta på Axess TV i ämnet.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se