Liftarens guide till galaxen

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se
  • Måndag 9 Nov 2015 2015-11-09
E-post 0

Det är Sverigedemokraterna som står bakom det flygblad med felaktig information om Sverige som spridits på den grekiska ön Lesbos. Migrationsministern tror samtidigt inte att Sveriges anseende skadas av flygbladen.

– Sveriges anseende är väldigt starkt i världen. Vi är kända som ett land som tar ett stort ansvar, som är en positiv kraft globalt sett.

Det finns goda skäl att ifrågasätta Johanssons senare uttalande. De som följer tongångarna närmare i Bryssel, New York, London, Washington, Paris och Berlin – ja även i våra nordiska grannländer, vet att anseendet är starkt ifrågasatt numera. Inte minst efter utrikesminister Margot Wallströms och ansvarig minister för nordiskt samarbete Kristina Perssons prestationer. Från såväl Köpenhamn som Helsingfors möts svenskar med allt större irritation efter de svenska pekpinnarna och förolämpningarna under hösten. Danmark anser till exempel att den svenska asylpolitiken varit oansvarig under lång tid och är allt annat än benägna att hjälpa Sverige ur den situation vi själva försatt oss i. Samma tongångar hörs från bland annat Helsingfors regeringskvarter.

Ledarsidorna.se kan rapportera att gårdagskvällens förmöte inför bland annat dagens extrainsatta RIF-möte med ministrarna Morgan Johansson och Anders Ygeman närvarande inte alls gick Sveriges väg. Morgan Johansson har i svensk media förklarat att vi kommer göra anspråk på de omfördelningsplatser som Ungern tackat nej till för att lätta på trycket.

Det är osannolikt att detta kommer lyckas.

Källor nära kommissionen, tjänstemän på absolut högsta nivå och de som kommer bereda ärendet, informerade sent igår kväll Ledarsidorna.se om att kommissionens inställning är att motarbeta Sverige i det längsta genom att försena ärendet.

De skall ha informerat den svenska regeringen om detta senast som i morse. Dessa omfördelningsplatser är avsedda för de stater som utgör EU:s yttre gräns. Skulle de tillåta Sverige att göra anspråk på dessa så kommer även Tyskland, Holland och Österrike vilja ha del av dessa. Om så sker så faller hela idén med omfördelningsmekanismen som tagit ett år att förhandla fram. Komissionen kommer inte tillåta att detta inträffar.

EU-kommissionen ser inte med blida ögon på Sveriges agerande vilket innebär att vi nu med marginal bryter igenom 40-vallen i antalet internationella organisationer eller stater vi gjort oss ovän med.

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Samtidigt talar regeringen med kluven tunga för hemmaopinionen. Morgan Johansson påstår att landet är fullt emedan regeringspartnern Miljöpartiet säger kom hit alla som vill.

Cirkus Löfven, med sina numera rätt namnkunniga ministrar, fortsätter på sin världsturné. Ikväll Bryssel, i slutet av veckan gästar direktören själv Maltas huvudstad Valetta för en global föreställning om migrationspolitik. Publiken, de svenska väljarna, sitter numera och gapar av hänförelse inför de återkommande praktvurporna och den omloppsbana som ser ut att ha sitt ursprung i ett parallellt universum.

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.