Plötsligt händer det

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se
  • Lördag 7 Nov 2015 2015-11-07
E-post 0

Med alarmistisk vokabulär och hårda ord vill regeringen mota flyktingströmmen till Sverige. Borta är rädslan för jämförelser med Sverigedemokraternas retorik. Nu har regeringen gett sig in i en svår balansakt skriver Margit Silberstein på SVT.se. Källor i Regeringskansliet vittnar om ett stämningsläge mellan regeringspartierna som bäst kan beskrivas med iskyla. Miljöpartiet ser inga skäl att sända ut signaler att Sverige slagit i kapacitetstaket samtidigt som såväl Morgan Johansson, migrationsminister, Magdalena Andersson, finansminister, samt Margot Wallström använder sig av samma retoriska modeller som Sverigedemokraterna i ett alltmer panikartat tonläge. Skillnaden idag från manifestationen på Medborgarplatsen i slutet på augusti och Morgan Johanssons försäkringar att det inte fanns något tak den 4 oktober kunde inte vara större.

Polisen står nu i varje fall till slut beredd att införa gränskontroller. Att det har gått så lång tid, trots att gränspoliser varnat för att de inte har kontroll över landets gränser längre, beror sannolikt på att regeringen mycket medvetet velat försöka skeppa flyktingströmmen vidare till Norge och Finland genom att bryta mot Dublin-avtalet. Skulle det vara på det sättet så kan vi förvänta oss att såväl Norge som Finland kommer kalla hem sina ambassadörer för konsultationer. I bästa fall.

Att våra grannländer anser vi är lika konstiga som oansvariga blir tydligt med ledaren i Berlingske Tidene. Vi kan sannolikt räkna med att vi måste klara ut den soppa som regeringen lagat åt oss på egen hand. Den socialdemokratiska partiledningen har sedan ett år tillbaka satt i system att förolämpa våra nordiska grannar vilket dessa idag inte på något sätt har för avsikt att ha en förlåtande attityd till.

Morgan Johansson har konsekvent, tillsammans med miljöpartiets Maria Ferm, sorterat bort de varningssignaler som kommit från Polisen och Migrationsverket. Ett underlag från i mars varnade explicit för den situation vi står inför. Underlaget togs bort från beredningsarbetet av Maria Ferm personligen då det inte rimmade med miljöpartiets ideologiska bild av situationen.

Det finns goda skäl att ifrågasätta om Morgan Johansson nu är rätt man att reda ut dagens akuta situation. Han har en historia av total förnekelse av saklig information och någon i hans stab, eller han själv, måste ha fört Magdalena Andersson totalt bakom ljuset. Den budgetproposition hon lade är idag helt inaktuell. Det är ingen hemlighet längre att till och med UNHCR såg detta komma redan i augusti i år. Då började rörelserna i de stora flyktinglägrena i Iraq, Syrien och Jordanien. Och de flesta kommunicerade att de hade Tyskland eller Sverige som slutdestination.

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Något har inte fungerat i Regeringskansliet. Något eller någon har gjort att information och underrättelser inte nått regeringssammanträdena. Vi bör på något sätt reda ut vem och vad som har fallerat, att driva ett lands välfärdssystem till denna punkt är direkt oansvarigt. Och för denna översyn, som syftar till att inte göra om detta misstag, har vi två mekanismer.

Konstitutionsutskottet samt Riksrevisionen.

Konstitutionsutskottet är dock mindre sannolikt att det skulle kunna reda ut denna soppa då detta är bemannat med riksdagsledamöter och inte professionella utredare samt att det i regel finns politisk påverkan i besluten. Sannolikheten att socialdemokraternas och miljöpartiets ledamöter kommer göra allt för att skydda regeringen måste ses som mer än sannolik. Återstår Riksrevisionen. Riksrevisionen har möjlighet att ta ett eget initiativ och granska arbetet på bland annat Justitiedepartementet och i Statsrådsberedningen. Och inte något av dessa har rätt att undanhålla information utan de måste samarbeta. Vårt hopp om att få klarhet om vad som hände står därmed till dessa lite träiga, men omutbara, statliga tjänstemän.

Morgan Johanssons ledarskap vittnar om en person som är lagd åt ett stort mått av önsketänkande. Att plötsligt händer det, att allting blir bra igen. Som att han tror att räkningarna kan betalas om han bara köper en Trisslott i slutet på månaden.

Vi kan fundera på om det är en egenskap som är premierbar som minister. Vad oddsen för vinst i slutet på månaden är.

 

POST SCRIPTUM

Jag har varit tvungen att stänga ned kommentatorsfunktionen beroende på tre individer som helt enkelt inte kan hålla en civiliserad ton. Jag hänvisar därför debatten till min officiella gruppsida då jag bättre översikt och kontroll på denna.

Otroligt trist att behöva göra detta men jag har inget val.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se