Reflektioner kring ett samtal och en debatt

  • Söndag 29 Nov 2015 2015-11-29
E-post 0

Recensionerna av Dr Magnus Norells ”Kalifatets återkomst” efter releasen börjar nu droppa in. Först ut var Annika Borg i Barometern, därefter Ledarsidorna.se och nu Den sjätte mannen, AKA Fredrik Antonsson. Antonsson fastnar vid något som Norell själv tog upp vid seminariet, rädslan från de stora bokförlagen att publicera boken. Du kan ta del av Norells egna ord om detta i videon nedan.

 

Fler videoklipp kommer att publiceras av seminariet när innehållet är relevant i nyhetsflödet men det bör påpekas att huvuddelen av seminariet handlade om boken, dess produktion och världen runt, inte en 45-minuters genomgång av innehållet i boken varför den som verkligen vill veta vad ”Kalifatets återkomst” tar upp bör läsa den. I detta finns dessvärre inte de genvägar politiker och beslutsfattare i gemen är så förtjusta i. Sammanfattningar. Det berör då det andra som Antonsson tar upp, vilka som definitivt bör läsa Kalifatets återkomst.

Jag och Dr Norell har haft långa och ingående samtal om detta. Vem skriver du för. Om du skriver en bok eller artikel för att briljera med din egen kunskap kommer ingen läsa den men skriver du en bok för att sprida kunskap om ett samhällsfenomen blir resultatet i regel ett annat. Johan Lundbergs ”Ljusets fiender” är ett exempel på det förra, en bok för redan insatta. Hanna Gadbans, ”Min Jihad” och Per Brinkemos ”Mellan klan och stat” varianter  på det senare. Lundbergs bok försvann snabbt från det allmänna samtalet emedan de två senare i allra högsta grad påverkat och påverkar debatten genom att ha en klar målgrupp, allmänhet, samt ett folkbildande syfte. Lundbergs bok är minst lika relevant i sitt innehåll men försvann i och med att dispositionen och personliga antipatier slog igenom.

Ledarsidorna.se har som ambition att försöka kombinera Gadban, Brinkemo och Norells anslag och landa i något som kan kallas ”grävande opinionsjournalistik”. Norell säger i en passage där han beskriver när han arbetade för Washington Institute. Hans motpart, en riktigt ”hard core” hök och tidigare medarbetare till vicepresident Dick Cheney, George W Bush vicepresident, med Norell i hans åsikter eller slutsatser men älskade att prata och diskutera med honom. En uppfriskande inställning som med viss fördel skulle kunna börja tillämpas i den svenska debatten. Istället för att säga att en åsikt är brun, islamofobisk eller alltför mycket gap-vänster så bör vi kanske ställa oss frågan varför vår motpart kommit fram till vissa slutsatser. Och vem är inte bättre att svara på det än motparten i normal samtalston utan invektiv? Och vad är inte ett bättre sätt att förbereda sig på än att börja läsa in sig på fakta? Antonsson fångade hela syftet med Norells bok vilket är oerhört glädjande.

Antonsson föreslår att ett antal ministrar och samordnare bör läsa Norells bok. I syfte att föra en debatt och politik som baseras på fakta och inte magkänslor. Det enda jag kan kan komplettera med är att listan kan göras längre. Om vi börjar med riksdagens 349 ledamöter och samtliga ministrar har vi kommit en bra bit på väg.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se