Svenskt dubbelspel

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se
  • Fredag 20 Nov 2015 2015-11-20
E-post 0

Vid 21-tiden på torsdagskvällen bekräftade Säpo att man gripit Mutar Muthanna Majid som misstänks för förberedelse till terrorbrott. Enligt uppgifter så greps Mutar Muthanna Majid i ett asylboende i området, där totalt nio personer gripits enligt Norran och Expressen. Om gripandet var ett resultat av en spaningsinsats eller tips spelar mindre roll för allmänheten men i ett vidare perspektiv är det inte ointressant. Samtidigt kommer information om att den franska polisen fick tips från marockansk underrättelsetjänst om var den belgiske jihadisten Abdelhamid Abaaoud befann sig någonstans, uppger poliskällor för AFP. Abaaoud misstänks ha varit hjärnan bakom terrorattackerna i Paris som tog 129 människors liv.

Den franske presidenten Francois Hollande tar därför emot Marockos kung i Paris för att personligen tacka för Marockos bidrag.

Marocko har, i kampen mot framför allt radikal islamistisk terrorism, en central roll att spela. De har tidigare bevisat hur effektiva och viktiga de är när de grep tre afghanska män som var på väg till Köpenhamn för att genomföra terrordåd.

EU har, på goda grunder, närmat sig Marocko och Frankrike deklarerade så sent som i april att de stödjer Marockos erbjudande till Sahrawis, Västsahara, om autonomi. Autonomi istället för den av Polisario begärda självständigheten. Polisario i sig självt är ett problem för hela Mahgrib då det är en rekryteringsbas för bland annat AQiM, Al Quaida in Mahgrib. Dessa, samt Daesh (IS) rör sig fritt i Polisarios läger i Tindouf, Algeriet som i övrigt präglas av förskingring av biståndsmedel och handel med droger och människor. Även slavhandel. Socialdemokraterna har en lång nära relation med Polisario och verkar för dess sak.

Men världen ser annorlunda på saken. De inser vikten av en god relation med Marocko samt att Polisario idag inte är det Polisario som en gång fick världens stöd. Allt fler länder i Afrikanska Unionen drar nu tillbaka sitt erkännande. Det svenska erkännandet är fortfarande “under utredning” med direktiv från Utrikesdepartementet.

Det kan inte uteslutas att de svenska socialdemokraterna inlett ett avancerat dubbelspel nu visavi Marocko och Polisario. I dagarna besöker den socialdemokratiske riksdagsledamoten Arhe Hamednaca  tillsammans med ombudsmannen Ingrid Rudin, tillika styrelseledamot i Olof Palmes Internationella Center, Marockos huvudstad Rabat inom ramen för ”Progressive Alliance”.  Värd för detta möte är de svenska socialdemokraternas systerparti, Socialist Union of Popular Forces, och ett parti som står bakom Marockos Västsahara-politik. De satt i regeringen fram till så sent som 2011. Att det svenska socialdemokratiska partiet skulle skicka så pass höga företrädare som Hamednaca och Rudin utan att signalera att ett politikskifte skulle vara förestående är inte troligt.

Den svenska socialdemokratin, och regeringen, är tvungna att börja reparera relationerna med Marocko på något sätt. Dels ur ett säkerhetsperspektiv, Marockos väktartjänst i söder är central i kampen mot terror, men även för svenska jobbförutsättningar. Marocko är insteget i fransktalande Afrika. Polisario är vare sig med i Progressive Alliance, än mindre på plats i Rabat.

Det som kommer göra situationen prekär för socialdemokraterna och regeringen är Polisarios kongress i december. Där förväntas en större svensk delegation dyka upp och de kommer sannolikt inte se med blida ögon på det svenska dubbelspelet.

Skulle Sverige å andra sidan skicka en delegation med ännu högre partiföreträdare än de till Rabat för att blidka Polisario kommer det tas emot som en fientlig signal av vårt systerparti och den Marockanska regeringen. Detta kan komma att ytterligare försämra de svenska relationerna med kanske det land utanför EU som kanske betyder mest för Europas säkerhet i kampen mot terror.

Marocko är sedan lång tid EU:s trogne väktare i söder. Ett EU som sedan Frankrike utlöste Lissabonfördragets paragraf 42:7 skall stå enat i kampen mot terrorism.

Vi ser nu hur Sveriges ena regeringsparti, Socialdemokraterna,  spelar ett högt dubbelspel i Nordafrika och Europa med inte bara handelsrelationer som insatts. Även relationen med en av världens mest effektiva terrorbekämpare ligger i potten. Hur pass genomtänkt detta agerande  är av partiledningen och regeringen återstår att se. Går vi Polisarios ärenden kommer vi inte bara få Marocko mot oss utan även länder som Spanien och det terrordrabbade Frankrike. Med allt vad det kan komma att innebära i tillgång till information och annat stöd.

Facit lär komma. Förr eller senare. På det ena eller andra sättet.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.