Tomas Eneroth – den trogne Karlebyisten

  • Onsdag 25 Nov 2015 2015-11-25
E-post 0

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Tomas Eneroth, 48, har sjukskrivit sig efter att ha fått diagnosen prostatacancer.

– Jag är en av tiotusen män som får den här diagnosen varje år, skriver den småländske riksdagsmannen själv på sin Facebooksida.

Jag känner Eneroth lite vid sidan om. Inte mycket, men tillräckligt för att jag ska kunna säga att jag känner honom mer än att han råkar vara socialdemokratisk gruppledare i riksdagen. Vi delar några intressen, svensk progressiv rock, som Kebnekaise, är ett sådant. J.R.R Tolkiens böcker ett annat.

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Copyright Kjell Nilsson Mäki för Ledarsidorna.se

Eneroth är sannolikt även socialdemokratins utan jämförelse skickligaste och kunnigaste näringslivspolitiker vilket är ett politiskt intresse vi delar. Eneroth är djupt respekterad av näringslivet, företagarna samt alla småföretagare och av sitt gamla fackförbund IF Metall. Omtyckt av alla.

Efter Mona Sahlins avgång var han riksdagsgruppens val till partiledare och han fick frågan av Berit Andnor. Han avböjde efter samtal med främst sin familj men även andra som många år tidigare fått frågan och avböjt. Vem och vilka han pratade med då vet bara han. Tomas Eneroths integritet och omsorg för familjen avgjorde och jag kommer ihåg dagen då Håkan Juholt blev vald. Jag pratade med Tomas på telefon och det är sannolikt bara en av de två gånger han någonsin röjt något för mig om partiets inre liv. Tomas Eneroth honorerar sekretess. Tomas och jag var glada att det till slut blivit en partiledarkandidat utsedd och vi trodde där och då på Juholt. Tomas sade till mig:

”Idag lämnade två väldigt lyckliga människor presskonferensen. Håkan för att det var han som blev vald och jag för att det inte blev jag”.

Tomas var där och då, men även ett knappt år senare, beredd mentalt om allt skulle ha låst sig men han har skäl nog, omsorgen om sin familj, att avböja. Den andra gången jag fick inblick i VU:s inre liv var under ”partiledarlösa veckan” efter att Håkan Juholt under viss dramatik avgått med omedelbar verkan. Jag drev då min gamla blogg, nu släckt för allmänheten och numera mer av min egen dagbok, och det visade sig att jag gissat rätt hela veckan om vilka som tog vilka initiativ och ungefär när Stefan Löfven accepterade partiledarskapet. Vid den tidpunkten ringde faktiskt Tomas själv upp och gratulerade till korrekta analyser.

Men nu är han sjukskriven. Det är en dubbel olycka för socialdemokratin. Dels oron för en kär partikamrats hälsa men det är även för att Tomas, med sitt sätt och sin intellektuella – närmast lärda – utstrålning och anslag som håller ihop partiet idag. Jag personligen ser honom som en utmärkt representant för Nils Karlebys idétradition. Mer av pragmatism och mindre av dogmatism samtidigt som han är stabil rent ideologiskt.

Det är en dubbel olycka för Tomas alla kvaliteter har aldrig varit mer nödvändiga än i det läge som socialdemokratin och landet befinner sig i nu.

Ledarsidorna.se, det vill säga jag, Kjell Nilsson Mäki och den tills vidare anonyma rådgivarkretsen kring mig (jag skriver allt själv och gör huvuddelen av all research själv), önskar Tomas både lycka till men även ett snabbt tillfrisknande. Inte bara för hans älskade familjs skull utan även för att vi, landet, behöver honom nu.

Av den anledningen blev mitt enda sms till honom igår en förmaning att noga följa läkarnas ordinationer. Att inte riskera något, vare sig för de han håller av mest som sin familj, men även alla vi andra som räknar med honom som den trogne Karlebyisten.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se